Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani” a fost prezentat la Chișinău (video/filmul)

Publicat 20:27 | 01 Mar 2018 // Cultură, Radar, Republica Moldova, România // 274 vizualizări

Documentarul video “Marea Unire – România, la 100 de ani”, realizat de Agerpres (Agenţia Naţională de Presă din România) și proiectat în premieră la 22 februarie la București, a fost prezentat în seara zilei de 28 februarie la Chișinău, la Centrul Cultural ”Odeon”, informează Elldor.Info.

Evenimentul a fost organizat de Agerpres, Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” de la Chişinău și la el au participat ambasadorul României, Daniel Ioniţă, fostul preşedinte moldovean Nicolae Timofti, directorul Agerpres, Alexandru Giboi, directorul Moldpres, Vlad Darie, directorul general al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, istoricul Ion Varta, membri ai corpului diplomatic.

Cu prilejul proiectării filmului, la ”Odeon” au fost prezentate o expoziţie de fotografie și un album cu genericul “România: Evoluţie”.

Realizatorii filmului spun că “Marea Unire – România, la 100 de ani” ”nu este o lecţie seacă de istorie, ci un documentar video bazat pe oameni şi mărturiile acestora.
Fricile, bucuriile şi speranţele lor însoţesc spectatorul pe parcursul celor 80 de minute, transformate într-o călătorie provocatoare pentru cei care vor să simtă emoţia.
Documentarul prezintă atât momentul Marii Uniri, pus în contextul internaţional, dar evaluat şi de fiecare individ care are legătură cu ce s-a întâmplat în 1918.
România, la 100 de ani, înseamnă şi suferinţa celor care au fost despărţiţi de familiilor lor şi deportaţi.
Finalul, deschis, invită la meditaţie, prin dorinţele exprimate de românii din Basarabia şi Bucovina de Nord despre ce mai pot aştepta din partea României.”

Documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Agerpres precizează că, pentru realizarea acestui film, s-a bucurat şi de sprijinul Agenţiei Informaţionale de Stat “Moldpres” din Republica Moldova.

Lasă un comentariu

Trebuie să fii Logat pentru a comenta.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!