Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

”Există o corelaţie între jocurile online şi afecţiuni precum ADHD” – medic psihiatru

Publicat 22:53 | 07 mart. 2018 // Elldorscop, Radar, Sănătate, Social // 792 vizualizări

telegraph.co.uk

Există o corelaţie între dependenţa de jocurile online şi unele patologii psihiatrice, cum ar fi ADHD forma adultului, comportament impulsiv, anxietate sau depresie, afirmă Elena Popescu, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului Socola Iaşi, citată de Agerpres.

Medicul spune că dependenţa de jocurile video, mai cu seamă cele desfăşurate în mediul online, reprezintă un subiect de dezbatere în lumea psihiatrică modernă, iar părerile sunt împărţite: există tabere ce susţin încadrarea acestei adicţii în nomenclatura tulburărilor psihiatrice, bazându-se pe studiile ştiinţifice publicate până în prezent şi tabere care se opun acestui demers, notează Elldor.Info.

Manualul de specialitate (Manual de diagnostic şi clasificare statistică a tulburărilor mintale) clasează momentan dependenţa de jocurile online în cadrul capitolului ”Afecţiuni care necesită studii suplimentare”.

”Se vorbeşte despre dependenţă faţă de jocurile online atunci când utilizarea persistentă de peste 12 luni şi recurentă duce la disconfort sau disfuncţie semnificativă din punct de vedere clinic, manifestată prin preocupare intensă sau anticipare a jocului următor, sevraj la întreruperea bruscă a activităţii, creşterea numărului de ore petrecute jucând pentru resimţirea efectului dorit, incapacitatea controlului impulsului de a juca”, explică dr. Elena Popescu.

„Din ce în ce mai îngrijorător este că un număr crescut de studii publicate în ultimul timp arată că există o corelaţie între dependenţa faţă de jocurile pe internet şi alte patologii psihiatrice, de menţionat fiind dependenţa de jocurile de noroc, alcoolism, ADHD forma adultului, comportament impulsiv, dificultăţi de învăţare, tulburări ale somnului, anxietate şi depresie.

Totuşi, este important de menţionat că o corelaţie nu implică neapărat şi o relaţie de cauzalitate între cele două.

Categoria socială cea mai expusă riscului o reprezintă persoanele de sex masculin, adolescenţi, cu un nivel crescut de perseverenţă şi niveluri scăzute de autoorientare.

Consecinţele ce survin din acest comportament compulsiv sunt tendinţe de izolare socială, pierderea interesului pentru educaţie, eşec şcolar, pierderea locului de muncă, eşecul căsniciei, neglijarea responsabilităţilor familiale şi sociale, scăderea randamentului intelectual.

Deşi este o categorie nou apărută în sistemele de clasificare şi diagnostic psihiatrice, sunt propuse deja diferite conduite terapeutice: tratament medicamentos, psihoterapie individuală (terapie cognitiv comportamentală), de grup şi familială, acestea putând fi chiar augmentate de utilizarea tehnologiei realităţii virtuale”, conchide dr. Elena Popescu.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!