Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Caregiving/Asistență personală: Persoana care îngrijește o rudă bolnavă are și ea nevoie de protecție și suport

Publicat 21:08 | 21 mai 2018 // Elldorscop, Opinii, Radar, Sănătate, Social // 1.295 vizualizări

Pixdaus.com

Olga Gorceag

Îngrijirea unei rude bolnave sau cu handicap a fost definită drept „caregiving” în politica socială a țărilor din UE și în SUA.
Deci, când spunem ”caregiver”, avem în vedere nu un îngrijitor sau un asistent oarecare, ci îngrijitorul unei rude apropiate, al unui membru al familiei.

A fi îngrijitor de profesie sau chiar și de nevoie, dar să practici această ocupație în favoarea unor străini, nu este totuna cu a avea grijă de cineva din familia ta. Din acest motiv, a fost necesar să fie vizat în politicile sociale acest tip de îngrijire – caregiving.

Îngrijirea unei rude este o necesitate care de cele mai dese ori vine pe neașteptate: nașterea unui copil cu probleme grave de sănătate sau cu o dizabilitate, un părinte batrân care cade și se alege cu fracturi grave sau suferă un atac ischemic, un ictus, o operație după care se recuperează greu sau cineva din familie, chiar tânăr fiind, poate nimeri într-un accident…

Există nenumărate situații de viață în urma cărora cineva din familie poate avea nevoie de îngrijirile noastre. Nimeni nu este asigurat că nu i se poate întâmpla!

Poate că din acest motiv multe țări cu sistem medical și social ”mai uman” au prevăzut în directivele lor și necesitățile acestei categorii de cetățeni.

De exemplu, în Germania, sistemul sanitar-asiguratoriu oferă dreptul la primirea unui ajutor social bănesc dacă îngrijirea unui membru al familiei depășește 14 ore pe săptămână. În plus, legea prevede și înlocuirea îngrijitorului la domiciuliu, în cazul îmbolnăvirii acestuia. Pentru că, de cele mai multe ori, în afară de cazurile grave, îngrijitorul unei rude încearcă să-și mențină și locul de muncă, să cumuleze două activități.

În Franța, un caregiver deține asigurare în caz de accident și are dreptul la o plată zilnică pentru serviciile de îngrijire a rudei.

În Spania, îngrijitorii rudelor beneficiază de plăți sociale în cazul în care sunt nevoiți să-și abandoneze serviciul.

Până și Grecia oferă anumite avantaje acestei categorii de cetățeni, cum ar fi pensionarea anticipată după 25 de ani de taxe plătite la stat.

În Italia, sistemul medico-sanitar este unul dintre cele mai umane din Europa. Pentru anii 2018, 2019, 2020 a fost instituit un Fond special de 60 de milioane de euro pentru asistenții rudelor. Nu pare mult, însă este doar una dintre măsurile aplicate suplimentar la cele existente.

De ce este nevoie ca nu doar bolnavul, dar și ruda care îl îngrijește să fie protejată de stat?
Pentru că, așa cum spuneam la început, să fii îngrijitor de profesie nu este totuna cu a fi îngrijitor pentru cineva apropiat.
De ce? Brusc, pe neașteptate, omul este pus în situația să-și revizuiască viața, să ia decizii legate de propriul serviciu, să-și modifice toate planurile, uneori să facă restructurări și în casă, pentru a adapta spațiul la necesitățile bolnavului, să-și cheltuiască poate chiar toate economiile, să nu mai beneficieze de zile libere, nemaivorbind de vacanțe, să aibă nopți nedormite, stres, griji excesive pentru ruda aflată în dificultate.

De multe ori, aceste probleme conduc la pierderea profesionalismului, izolare socială, extenuarea îngrijitorului sau chiar îmbolnăvirea lui.

Statisticile susțin că cel care îngrijește o rudă riscă să-și scurteze viața cu 9-17 ani, în comparație cu media generală.

Pixdaus.com

Ce măsuri trebuie să ia un caregiver pentru a diminua efectele dăunătoare ale acestei activități asupra sa?
Agenția americană National Family Caregivers Association recomandă:
– Nu permite ca boala rudei tale să-ți fie mereu în centrul atenției;
– Respectă-te și prețuiește-te! Faci un lucru extrem de solicitant: ai dreptul la spațiul și momentele tale de relaxare;
– Fii atent la apariția simptomelor de depresie;
– Acceptă ajutorul altor persoane, care pot face anumite lucruri în locul tău;
– Învață cât mai multe despre patologia rudei tale, cunoștințele ajută;
– Apără-ți drepturile, ca persoană și cetățean.

Personal, cunosc două cazuri în care medicul de familie le-a interzis, practic, unor persoane care îngrijeau de rude bolnave să mai facă acest lucru singure, fără ajutorul unor străini. În primul caz, o fiică își ingrijea mama, iar în al doilea – soția își îngrijea soțul. Se ajunsese la momentul când aceste două persoane, îngrijind de rudele lor, își riscau serios propria sănătate fizică și mentală.

Deci, medicii de familie au un rol important în aceste situații! Pentru că nu sunt rare cazurile când îngrijitorul moare înaintea celui bolnav (iar uneori este singura rudă pe care suferindul putea conta).
S-a întâmplat chiar recent la Chișinău un asemenea caz: soțul care îngrijea de soția paralizată a murit de atac de cord.

Modalități și soluții pentru a-i ajuta pe îngrijitorii unor rude bolnave există: crearea unor asociații de suport fizic și psihologic, echipe mobile care pot fi apelate la nevoie, politici sociale adaptate, crearea de fonduri bănești speciale, sensibilizarea societății civile, instruirea medicilor de familie etc.

Până când această problemă va deveni prioritară în politicile sociale ale Republicii Moldova, ne rămâne credința noastră creștin-ortodoxă ca resursă pe care putem conta sufletește și mental.
Ne putem mângâia și întări în această activitate atât de grea cu gândul că îndeplinim, în primul rând, cea mai mare poruncă a Domnului nostru Iisus Hristos de a ne iubi aproapele ca pe noi înșine!
În al doilea rând, putem conta pe necunoscuta Pronie a Dumnezeului nostru, care le rânduiește pe toate astfel, încât fiecare suflet să se curețe și să aibă șansa mântuirii.
În sfârșit, să credem Sfinților Părinți, care ne-au asigurat, inspirați de Duhul Sfânt, că lucru mare este a îngriji de cineva bolnav și că pentru aceasta vom avea cununițe în Cer, nu pe pământ. Și să ne gândim că ni se mai șterg din greșeli și fărădelegi săvârșite, căci cine poate spune că nu le are?

Olga Gorceag, cunoscută publicului ca prezentatoare radio și autoare de știri și articole, este de profesie psiholog și are experiență de muncă în domeniul asistenței sociale

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!