Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Focare active de pesta porcină în trei raioane! Premierul Pavel Filip a convocat o ședință

Publicat 21:54 | 14 May 2018 // Politică, Radar, Republica Moldova, Social // 42 vizualizări

Foto: Guvernul

În Republica Moldova au fost depistate focare active de pesta porcină africană în trei localități: satul Palanca, raionul Ștefan-Vodă, satul Beșchioz, raionul Ceadîr-Lunga și satul Tvardița, raionul Taraclia (în ultima localitate, prezența virusului încă urmează a fi confirmată).
Se presupune că virusul a apărut ca urmare a importului de carne şi produse din carne din Ucraina.

Luni, 14 mai, prim-ministrul Pavel Filip a convocat o ședință în această problemă, notează Elldor.Info.

Premierul le-a solicitat șefilor instituţiilor responsabile ”să ia masuri sporite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin neadmiterea introducerii în țară a cărnii contaminate”, transmite Serviciul de presă al Guvernului.

Pesta porcină africană este o boală contagioasă ce afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul este periculos numai pentru animale și nu amenință sănătatea oamenilor.

”Luând în considerare faptul că Moldova este o țară mică, iar pesta porcină se răspândește foarte repede, aceasta poate avea consecințe grave pentru economie. Virusul poate afecta industrii întregi – de la creşterea porcinelor până la cultivarea furajelor.
Vreau să atragem o atenție sporită acestui pericol, să încercăm să izolăm focarele și să ne protejăm la maxim” , a subliniat premierul.

”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de nivel național și internațional despre apariția focarelor.
Totodată, au fost întreprinse acțiuni pentru prevenirea extinderii maladiei. Printre acestea – instalarea filtrelor de dezinfectare a autoturismelor la intrarea în localități, a tomberoanelor speciale în toate punctele vamale din țară, în care produsele de carne colectate de la cetățeni sunt dezinfectate, iar apoi transmise pentru distrugere.
De la începutul anului curent, la punctele de trecere a frontierei a fost preluată peste o tonă de produse de carne”, potrivit comunicatului Guvernului.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!