Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Kiev: Expoziţie dedicată lui Alexei Mateevici

Publicat 22:36 | 11 May 2018 // Cultură, Mapamond, Radar // 44 vizualizări

Foto: MAEIE

În incinta Bibliotecii Centrale a orașului Boryspil (Ucraina) a fost inaugurată cea de-a doua expoziție cu genericul «Renaştere. Відродження», dedicată aniversării a 130 de ani de la nașterea scriitorului și preotului militar Alexei Mateevici, autorul Imnului de Stat al Republicii Moldova, „Limba noastră”.

Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, în cooperare cu Consiliul municipal al oraşului Boryspil și Consulatul Onorific al Republicii Moldova în regiunea Kiev, notează Elldor.Info.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 10 mai -10 iunie 2018.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului moldovean de Externe (MAEIE), expoziţia «Renaştere. Відродження» cuprinde panouri conținând copii ale unor documente din arhiva seminarului Academiei Teologice din Kiev, unde și-a făcut studiile Alexei Mateevici, în anii 1910-1914, inclusiv copii ale textelor scrise de poet și fotografii.

Colaj Elldor.Info

Materialele prezentate la expoziţie au fost puse la dispoziţie de către reprezentanții comunității moldovenilor din Ucraina, consăteni ai poetului, născuți în satul Zaim (Căușeni).

În cadrul discursului său, ambasadorul moldovean la Kiev, Ruslan Bolbocean, a ținut să menționeze că ”alegerea Boryspilului drept locație pentru desfășurarea expoziției dedicate marelui cărturar Alexei Mateevici are o semnificație aparte, ținând cont de faptul că în această localitate s-a născut autorul imnului de Stat al Ucrainei, Pavlo Ciubinski. De asemenea, ambasadorul a menționat că ambii poeți, autori ai imnurilor naționale, sunt simboluri sacre ale celor două țări, care permit construirea unor punți spirituale și poduri ale culturii și cunoașterii între ambele state”.

Ulterior, împreună cu președintele Consiliului municipal Boryspil, Anatoly Fedorchuk și consulul onorific al Republicii Moldova în regiunea Kiev, Oleg Țiganenko, ambasadorul Ruslan Bolbocean a depus în mod solemn un coș cu flori la monumentul renumitului poet ucrainean Pavlo Ciubinski.

La eveniment au participat reprezentanţii autorităților locale, corpului diplomatic, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, inclusiv profesori, studenți, cercetători și colaboratori științifici ai Bibliotecii Centrale.
Inaugurarea expoziției s-a înscris în șirul de acțiuni ale Ambasadei de promovare a valorilor culturale autentice și comemorare a personalităţilor marcante ale istoriei şi literaturii naționale şi va fi deschisă publicului în perioada 10 mai -10 iunie 2018.

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!