Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ultimul lot de pesticide a fost evacuat din autonomia găgăuză

Publicat 15:33 | 04 mai 2018 // Politică, Radar, Republica Moldova, RM-NATO, Social // 841 vizualizări

Foto: MAN

Circa 60 de tone de pesticide ce erau stocate pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri au fost evacuate pentru a fi distruse în Polonia.

Cu acest prilej, vineri, 5 mai, în satul Gaidar din raionul Ceadîr-Lunga a avut loc un eveniment cu participarea Secretarului General de Stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja, ambasadorilor României şi Poloniei, reprezentanţilor autorităţilor publice locale, relatează Serviciul de presă al Ministerului Apărării într-un comunicat remis Elldor.Info.

Aceste acţiuni se desfăşoară în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova.

Potrivit colonelului Mariana Grama, managerul proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova, pesticidele au fost colectate din localităţile Beşghioz, Gaidar, Joltai, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Copceac şi Tomai şi stocate în depozitul central din localitatea Gaidar, raionul Ciadîr-Lunga.

Cele circa 60 de tone de substanţe chimice periculoase au fost pregătite pentru evacuare prin reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire de către o echipă formată din şase militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, împreună cu reprezentanţi ai companiei E.S. Field Service Veolia din Marea Britanie şi membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a UTA Gagauz-Yeri.

Pesticidele urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic.

Aceste acţiuni se desfăşoară în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova.
Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat transfrontalier şi distrus în Polonia 957 de tone de deşeuri de pesticide din cele 1.269 de tone planificate, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Comrat, Donduşeni, Glodeni, Ialoveni, Leova, Făleşti, Soroca şi Taraclia.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!