Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Părintele arhimandrit Mina Dobzeu a plecat în Veșnicie. Va fi înmormântat sâmbătă, 9 iunie

Publicat 19:53 | 08 iun. 2018 // Mapamond, Radar, Spiritualitate // 1.494 vizualizări

9 iunie: Începând de astăzi, 9 iunie 2018, de sub streaşina Catedralei Episcopale din Huși veghează mormântul părintelui arhimandrit Mina Dobzeu, statornic mărturisitor al credinței în perioada comunistă și cel care l-a botezat în închisoare pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. Slujba înmormântării a fost oficiată de cinci ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de zeci de stareți și preoţi şi sute de monahi şi credincioşi, anunță Episcopia Hușilor. (http://episcopiahusilor.ro/parintele-marturisitor-mina-dobzeu-primit-sarutarea-cea-mai-de-pe-urma)

Părinte arhimandrit Mina Dobzeu (96 de ani) a trecut la cele veșnice în ziua de joi, 7 iunie 2018, la orele 14:55, în chilia sa de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși.
Va fi înmormântat sâmbătă, 9 iunie, la Catedrala Episcopală din Huși.

Trupul neînsuflețit al părintelui arhimandrit Mina Dobzeu a fost depus în Catedrala Episcopală din Huși, unde Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat slujba cuvenită.

Potrivit rânduielii îndătinate, se va citi permanent din Psaltire, iar cei care vor dori să rostească o rugăciune și să aprindă o lumânare în memoria sa, vor putea veni, biserica rămânând deschisă, anunță Episcopia Hușilor.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut la 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna, pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

A fost statornic mărturisitor al credinței în perioada comunistă și este cel care l-a botezat pe monahul Nicolae Steinhardt, menționează Episcopia Hușilor.

Episcopiahusilor.ro

La vârsta de 13 ani, părintele Mina Dobzeu a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948 a fost tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Primeşte Taina Preoţiei în 1955.

În anii 1948 și 1949 a fost arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva excluderii învățământului religios din școală. În 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii de la Facultatea de Teologie din București, scos din monahism și condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desființarea mănăstirilor și reducerea personalului monahal.

A fost închis la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării.

Aflat la închisoarea Jilava, în 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credința ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului „Jurnal al fericirii”.

În închisorile comuniste, părintele a continuat să răspândească învățătura de credință ortodoxă, fără să se gândească la riscuri, învățându-și colegii de celulă la rugăciuni.

Acest lucru i-a adus de multe ori consecințe usturătoare: „Eu am fost pedepsit și am fost închis într-o temniță care se numea Neagra. Am stat o săptămână la izolare. Acolo nu aveam niciun scaun, era multă umezeală, pe jos numai apă, pavimentul era din ciment și din cauza asta stăteam toată ziua în picioare.
Mi se dădea de mâncare o dată pe zi, seara, la ora nouă, după care se aducea un pat, iar dimineața la cinci îl luau”, își amintea părintele.

A ieșit din închisoare în 1964. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, al cărei stareț a fost în anii 1978 – 1988.

În anul 1988 a fost din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” și „uneltire împotriva siguranței statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceaușescu, cu privire la morala poporului român și la ateismul adus de comunism.

După reînființarea Episcopiei Hușilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcția de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Huși.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!