Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

28 aprilie 2019 – Învierea Domnului Iisus Hristos (Paștele) în Biserica Ortodoxă. Postul Mare, calendar

Publicat 20:40 | 05 feb. 2019 // Şi altele..., Spiritualitate // 1.032 vizualizări

Nou:

La 28 aprilie 2019 Biserica Ortodoxă va sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos (Paștele).

vlsobor.com

La 3 martie, în Duminica Înfricoşatei Judecăţi, se va lăsa sec de carne, astfel că din 4 martie creştinii ortodocşi care postesc vor exclude carnea din alimentaţie. Pe parcursul întregii săptămâni, însă, pot fi consumate produse lactate, ouă și pește, inclusiv în zilele de miercuri și vineri.

Peste o săptămână, la 10 martie, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, la finele Săptămânii Albe, se va lăsa sec de brânză.

Aceasta înseamnă că din 11 martie cei care postesc vor exclude și lactatele, ouăle și peștele din alimentaţie – este Începutul Postului Mare, cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de peste an ale Bisericii Ortodoxe.

Pe parcursul acestui post sunt doar două dezlegări la peşte – de Buna Vestire şi la Intrarea Domnului în Ierusalim, de Florii.

Postul Mare aminteşte de postul de patruzeci de zile ţinut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de începerea activităţii Sale mesianice, de unde şi denumirea de Paresimi (de la latinescul quadragesima = patruzeci) sau Patruzecime.

Numărul 40 are mai multe semnificaţii şi în Vechiul Testament: potopul a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi, evreii au mâncat mană în pustie 40 de ani, Moise a stat 40 de zile pe munte pentru a primi Legea, ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi.

Postul Mare este bine să fie însoţit de o conduită morală sănătoasă şi, fireşte, de rugăciune.

Calendarul Bisericii Ortodoxe Române pentru lunile martie și aprilie 2019:

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!