Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Trecem la ora de vară în noaptea spre 31 martie. Ora 3:00 devine ora 4:00

Publicat 21:32 | 30 mart. 2019 // Radar, Social, Ştiinţă // 1.559 vizualizări

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie 2019, trecem la ora oficială de vară, care se aplică între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.

Ceasurile urmează să fie date înainte cu o oră, astfel încât ora 3:00 să devină ora 4:00.

Teoretic, duminica de 31 martie va fi cea mai scurtă zi din anul 2019, având numai 23 de ore.

După trecerea la ora de vară, diferenţa dintre ora noastră şi Timpul Universal Coordonat (UTC) va fi de trei ore: UTC+3 ore.

De exemplu, ora noastră locală 15:00 va fi ora 12:00 UTC.

Ora noastră locală de iarnă este UTC+2 ore.

Trecerea la ora de vară s-a făcut pentru prima dată în 1916 în Germania şi Marea Britanie, având drept scop economisirea energiei electrice.

Orarul de vară este introdus anual în ultima duminică din luna martie (în preajma echinocțiului de primăvară, când ziua este egală cu noaptea), iar la orarul de iarnă se revine în ultima duminică din luna octombrie.

Aproximativ 70 de state (inclusiv din Uniunea Europeană) practică trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, potrivit recomandărilor Comisiei Economice Europene a ONU.

În anii următori, însă, numărul lor s-ar putea diminua, multe state considerând că schimbarea orei nu aduce în fapt beneficii economiei, iar oamenii sunt stresați din cauza necesității de a se adapta unui nou orar.

Notă: Termenul GMT (Greenwich Mean Time) este ambiguu în acest moment, putând desemna timpul universal coordonat, timpul civil al Observatorului din Greenwich, care diferă de UTC cu cel mult 0,9 secunde, sau timpul solar mediu al Observatorului din Greenwich, care este timpul civil plus 12 ore. (Wikipedia)

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România şi Republica Moldova se află în fusul orar 2.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!