Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Trei pași pentru depășirea oricărei crize (profesorul A.I. Osipov, video)

Publicat 21:50 | 08 mai 2019 // Racursiu, Radar, Spiritualitate // 1.247 vizualizări

Creștinismul ne oferă o soluție pentru depășirea oricărei situații dificile, spune profesorul-teolog Aleksei Ilici Osipov. Metoda a fost verificată în timp de mulți creștini și este recomandată în mod special de Sfântul Ignatie Briancianinov.

În lecțiile sale, profesorul A.I. Osipov descrie această metodă în trei trepte. 

Prima treaptă: când ni se întâmplă ceva neplăcut, în niciun caz să nu învinuim de aceasta o altă persoană. Nici pe Dumnezeu să nu-L hulim, nici pe vecini și nici pe colegi să nu dăm vina.

„Abține-te. Și în niciun caz să nu hulești, zicând ceva de felul „Doamne, pentru ce mi se întâmplă mie aceasta, dacă sunt așa de bun?”. Niciun murmur împotriva lui Dumnezeu și niciun fel de acuzații la adresa altor oameni – aceasta este prima treaptă”, explică profesorul Osipov.   

A doua treaptă: acum este important să ne clarificăm un pic cu noi însine, cu viața noastră. Să ne întrebăm dacă nu cumva am făcut ceva rău, dacă nu cumva am gândit și am simțit ceva negativ în raport cu alte persoane.

După o introspecție sinceră, concluzia ar fi de felul următor: ”Da, am făcut, am gândit, am simțit și le doream altora… Doamne, acum înțeleg, că primesc ceea ce merit după faptele mele”.

„Iată a doua treaptă: primesc ceea ce merit după faptele mele. Tâlharul care a fost răstignit pe cruce în dreapta lui Hristos a spus aceasta, a conștientizat acest lucru și ce a auzit în schimb?  Iisus i-a răspuns: „Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai”.”, punctează profesorul.

A.I. Osipov, pe un ton glumeț, observă că este dificil pentru oameni să accepte că toate câte li se întâmplă sunt o consecință a propriilor fapte, gânduri și emoții. De regulă, la această etapă, dialogul interior al omului arată cam așa: „Cum adică „după faptele mele”? Eu, totuși, sunt bun și când colo – „după faptele mele”. Păi, Doamne, eu nu am făcut nimic ieșit din comun…”. ”Da? Nu ai făcut nimic… S-a găsit sfântul!”, continuă Osipov.

A treia treaptă: conștientizăm că primim ceea ce merităm conform faptelor noastre, dar credem că Dumnezeu este Dragoste și că nimic din ceea ce ni se întâmplă nu este un fel de pedeapsă din partea lui Dumnezeu. Credem că Dumnezeu este doctor al sufletelor noastre, nu călău.

Isaac Sirul scria că Dumnezeu nu face nimic din răzbunare, dar că tot ce înfăptuiește, tot ce îngăduie are ca scop folosul pe care o întâmplare îl poate aduce omului.

„Și dacă eu cred că Dumnezeu este cu adevărat Dragoste și tot ce se întâmplă cu mine este spre folosul meu, că Dumnezeu este doctor, nu călău, spun: „Doamne, îți mulțumesc că mi s-a întâmplat aceasta”. Cel care, în toiul necazurilor, va crede cu adevărat aceasta și va începe să spună „Slavă Ție, Doamne, îți mulțumesc!”, cel care va spune de 10, 20, de 100 de ori, se va convinge foarte repede că necazul, tristețea inimii și sufletului începe să plece. Și ceea ce era chin sufletesc se transformă în liniștire și în o mai mare mulțumire lui Dumnezeu”, descrie profesorul Osipov.

Potrivit distinsului teolog, este firesc ca la începutul acestei etape, când ne propunem să-i fim recunoscători lui Dumnezeu și pentru necazuri, să simțim un protest al sufletului. Ulterior, protestul dispare, sufletul nu se mai împotrivește. Apoi inima începe să fie în acord cu rugăciunea, iar omul, din toată inima și din tot cugetul, îi mulțumește lui Dumnezeu. În suflet se revarsă pacea. Necazul sufletului dispare. Iar apoi, foarte adesea, lucrurile se aranjează într-un asemenea mod, încât noile circumstanțe schimbă în bine ceea ce s-a întâmplat inițial, povestește profesorul Osipov.

„Iată, Creștinismul este o știință exactă. Cine vrea, poftim, verificați. Verificați! Necazuri au toți? Toți. Îți mulțumesc, Doamne! Slavă Ție, Dumnezeule! De câte ori? De o sută, două, trei sute de ori… Creștinismul are o soluție. Nimeni nu cunoaște secretul, numai noi, ortodocșii”, spune, surâzând glumeț, profesorul A.I. Osipov.  

Video, în rusă:

Despre profesorul A.I. Osipov, biografie (Elldor.Info)

Eleonora Lisnic

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!