Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Noua conducere a SIS: Alexandr Esaulenco și Artur Gumeniuc – detalii biografice

Publicat 23:35 | 26 iun. 2019 // Politică, Radar, Republica Moldova // 1.233 vizualizări
Foto: Președinția

Noua conducere a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova – directorul Alexandr Esaulenco și directorul adjunct Artur Gumeniuc –  a fost prezentată miercuri, 26 iunie, efectivului de ofițeri de informații. 

La eveniment au participat președintele Igor Dodon și deputatul Chiril Moțpan, președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică.

Alexandr Esaulenco – detalii biografice

Alexandr Esaulenco, desemnat în funcție de majoritatea parlamentară la 25 iunie, pentru un mandat de 5 ani, are 42 de ani, este colonel și activează în cadrul instituției din 1999. Din 29 noiembrie 2018, Alexandr Esaulenco a fost director adjunct al SIS, până la aceasta ocupând funcția de șef al Direcției contrainformații militare din cadrul instituției.

Candidatura sa la șefia SIS a fost propusă de un grup de deputați și aprobată de Comisa parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit biografiei oficiale publicate pe site-ul SIS, Alexandr Esaulenco s-a născut la 23 septembrie 1977, în orașul Chișinău. Este căsătorit și are 2 copii.

În anul 1999 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), Facultatea de Drept, specialitatea Drept penal.

În perioada anilor 1999 – 2019 a deţinut diverse funcţii în cadrul SIS, inclusiv funcția de director adjunct al instituției, începând cu luna noiembrie 2018.

Artur Gumeniuc – detalii biografice

După ce a depus jurământul de la tribuna centrală a Parlamentului, Alexandr Esaulenco l-a propus pentru funcția de director adjunct al SIS pe Artur Gumeniuc, care mai apoi a fost aprobat prin votul Parlamentului.

Artur Gumeniuc a fost până acum consilier prezidențial în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Anterior a activat în cadrul SIS, ocupând funcții importante.

Potrivit biografiei oficiale publicate pe site-ul SIS, Artur Gumeniuc s-a născut la 11 mai 1974, în satul Mărcăuţi, raionul Briceni. Este căsătorit și are 2 copii.

În anul 1999 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova (USM), Facultatea de Istorie.

În perioada anilor 1999 – 2017 a deţinut diverse funcţii în cadrul SIS. Din 2017 până în 2019 a fost consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, precum și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Declarații relevante făcute cu prilejul prezentării noii conduceri a SIS

Foto: Președinția

Igor Dodon a menționat că fiecare partener al Republicii Moldova – și în Vest, și în Est – are propriile interese naționale, care, uneori, coincid cu ale noastre, iar uneori – nu. În acest sens, șeful statului a subliniat faptul că noi trebuie să reieșim, în primul rând, din interesele noastre naționale și atunci vom fi înțeleși și respectați atât în Vest, cât și în Est”, se relatează într-un comunicat de presă al SIS.

Chiril Moțpan, președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a îndemnat ofițerii de informații să-şi facă datoria cu maximă responsabilitate şi corectitudine, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-au asumat prin Jurământ. La fel, a menţionat că instituţia are nevoie de o nouă imagine, cetăţeanului nu trebuie să-i fie frică, dar să fie sigur că Serviciul de Informaţii şi Securitate îi poate oferi siguranţă”, informează aceeași sursă.

Alexandr Esaulenco, directorul SIS, a relevat că va întreprinde toate acţiunile ca  Serviciul de Informaţii şi Securitate să fie unul flexibil și viabil, care va apăra valorile fundamentale ale cetăţeanului, societăţii şi ale statului. 

Dumnealui a enumerat un şir de priorităţi ce urmează a fi puse în aplicare pentru a asigura un cadru funcţional adecvat schimbărilor majore ale conceptelor securităţii naţionale. Unele care se impun în mod imperios vizează dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor instituţionale şi concentrarea asupra sectoarelor de impact privind securitatea statului Republicii Moldova.

La fel, a fost exprimată opinia că Serviciul îşi va consolida relațiile cu societatea civilă în vederea promovării culturii de securitate și transparentizării activității în acord cu responsabilităţile legale şi cu interesul legitim al cetăţenilor Republicii Moldova.

Directorul SIS a cerut ofițerilor de informații să demonstreze și în continuare  profesionalism, responsabilitate, înalte standarde de etică, onestitate şi corectitudine”, a mai relatat Serviciul de presă al SIS.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!