Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Casetele de valori din bănci: Riscurile pentru clienți

Publicat 00:58 | 14 iul. 2019 // Radar, Republica Moldova, Social // 1.255 vizualizări
Foto: zf.ro

Casetele de valori (casetele de siguranță, cutiile de valori) înseamnă mici seifuri aflate într-o încăpere specială a băncii, numită și „tezaur”. În casetele de valori clienții păstrează bani, acte, bijuterii, alte obiecte de valoare.

Cele 11 bănci din Republica Moldova percep taxe lunare de 90-500 de lei pentru închirierea unei casete.

Unii oameni închiriază casete doar pentru perioada concediului, cât lipsesc de acasă, pentru a-și duce anumite bunuri la bancă și a le ști astfel în siguranță.

Contractele de închiriere a casetelor de valori nu obligă băncile să acopere eventualele pierderi ale clienților din ele. Din motivul că băncile nu obligă clientul să declare conținutul casetei și doar acesta știe ce păstrează în ea.

Clientul introduce/scoate bunurile în/din casetă de sine stătător, în prezenţa reprezentantului/reprezentanţilor băncii. Reprezentantul/reprezentanţii băncii nu participă la  introducerea/scoaterea  bunurilor în/din casetă, aflându-se la distanţă, fără a vedea bunurile plasate/scoase în/din casetă de către deponent.

În Republica Moldova, potrivit unor surse avizate, nicio companie de asigurări nu asigură conținutul casetelor din bănci. („Moldova Agroindbank” a luat decizia de a le plăti compensații clienților ale căror casete au fost golite de hoți la 6 iulie, dar a subliniat că va proceda astfel „în pofida prevederilor contractuale şi a practicilor naţionale şi regionale bancare”.)

Casetele de valori sunt descuiate cu ajutorul a două chei. O cheie se păstrează la titularul casetei, iar a doua cheie o deține banca. Unele bănci au o cheie ce se potrivește la toate casetele de valori, în timp ce alte bănci au chei individuale pentru fiecare casetă.

Este interzisă păstrarea în casetă a următoarelor obiecte: arme, muniţii, explozibil, substanţe narcotice, substanţe toxice şi alte substanţe similare acestora, produse perisabile sau urât mirositoare, bunuri dobândite pe cale ilegală sau urmărite pe cale penală.

Conținutul casetelor de valori este protejat de trei bariere monitorizate și securizate: de la intrarea în bancă, de la intrarea în zona tezaurului (a încăperii cu casete de valori) și, nemijlocit, de la ușa încăperii în care se află cutiile de valori.

Eleonora Lisnic

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!