Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Potenţialele militare ale Rusiei şi NATO din Marea Mediterană

Publicat 19:23 | 25 nov. 2011 // Geopolitică, Mapamond, Radar // 1.525 vizualizări

Cotidianul rus „Komsomolskaia Pravda” publică această imagine care ilustrează raportul de forţe militare ruse, NATO şi SUA din Marea Mediterană, cu prilejul unui articol în care este negată informaţia din presa internaţională potrivit căreia trei nave militare ruse ar fi ajuns în apele teritoriale ale Siriei, în rada portului Tartus.

Imaginea este însoţită de explicaţia că, în apropiere de Tartus, Rusia are (din 1971) o bază navală “de deservire tehnică”, la care activează 50 de marinari militari.

Un responsabil din Ministerul rus al Apărării a declarat publicaţiei moscovite că nicio navă rusească nu se află acum în apele teritoriale ale Siriei.

Potrivit sursei, Federaţia Rusă are o singură navă în Marea Mediterană – nava de patrulare a Flotei Mării Negre “Smetlivîi” (Cметливый), care a participat la aplicaţiile ruso-italiene „IONIEX 2011”.

„Komsomolskaia Pravda” scrie că în presa internaţională n-a apărut nicio dovadă cu privire la deplasarea celor trei nave ruseşti în apele teritoriale ale Siriei, deşi „pentru sateliţii SUA şi NATO ar fi simplu să detecteze o asemenea acţiune”.

“Moscova revine în joc în Orientul Apropiat”, titrează, la 25 noiembrie, Agenţia Rador, care prezintă publicului un articol din ziarul polonez “Rzeczpospolita”, potrivit căruia trei nave militare ruseşti care s-ar afla în rada portului Tartus ar urma să patruleze în zilele următoare linia litoralului sirian.

“Rzeczpospolita”, care citează la rândul său „surse arabe”, scrie că respectivele nave ar fi înarmate şi posedă şi echipament necesar pentru “culegerea de informaţii” şi de purtare a unui “război electronic”.

Potrivit comentatorilor citaţi în articol, Moscova ar dori în acest fel “să dea clar de înţeles că nu va permite o intervenţie militară a Occidentului în Siria, după modelul celei care a avut loc în Libia”.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!