Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Vladimir Voronin despre 7 aprilie 2009: „Niciun fel de conspiraţie!”

Publicat 17:52 | 29 nov. 2011 // Politică, Radar, Republica Moldova // 1.773 vizualizări

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, ex-preşedinte al Republicii Moldova (2001-2009), a fost audiat marţi, 29 noiembrie, în calitate de martor, în dosarul „7 aprilie 2009”, la Judecătoria Centru din Chişinău.

Ulterior, Vladimir Voronin a invitat presa la un briefing, declarând că-i consideră în continuare vinovaţi de acele evenimente pe liderii opoziţiei democratice de atunci, astăzi aflaţi la guvernare.

Iată ce a povestit Vladimir Voronin despre audierile de astăzi în dosarul „7 aprilie 2009”: „Am relatat despre faptul cum eu, în calitate de şef al statului, am acţionat în acele zile pentru a păstra vieţile tinerilor şi a nu admite extinderea confruntării civice”.

Liderul opoziţiei comuniste a numit evenimentele din aprilie 2009 „lovitură de stat” şi „afacere întunecată”. „Niciun fel de conspiraţie! Niciun fel de taine! Totul este clar! Definitiv şi fără echivoc!”, a declarat Voronin.

În opinia sa, „Procuratura şi SIS caută urma „de la răsărit”, toţi participanţii notorii au fost premiaţi şi ridicaţi la rang de „eroi” de către actuala guvernare, iar însăşi guvernarea continuă să se mândrească cu cele întâmplate în ziua de 7 aprilie 2009”.

„Atunci, pe urmele fierbinţi ale evenimentelor din 7 aprilie nu putea fi de imaginat că oameni care se considerau politicieni – Filat, Urechean, Ghimpu, Chirtoacă – sunt capabili să fie organizatorii şi inspiratorii revoltei practic criminale prin esenţa ei. Deci, timpul care s-a scurs doar a demonstrat reputaţia criminală incontestabilă a acestor personaje. Eu vorbesc nu doar despre asemenea materii superioare a activităţii criminale precum contrabanda organizată, împărţirea proprietăţii de stat sau atacuri raider. Eu vorbesc despre ceea ce vede, cunoaşte şi simte fiecare cetăţean – creşterea fără precedent a banditismului, jafurilor, omorurilor, tuturor formelor violenţei stradale”, a mai spus liderul comuniştilor.

Notă: Indiferent de faptul ce versiune despre evenimentele de la 7 aprilie 2009 susţin unii sau alţii, opiniile tuturor converg într-un punct: adevărul n-a ieşit la iveală.
Nemulţumiţi de rezultatele alegerilor din 5 aprilie 2009, despre care forţele democrate au afirmat că au fost fraudate de comunişti, mii de tineri au ieşit în stradă să protesteze în seara zilei de 6 aprilie.
A doua zi, pe 7 aprilie 2009, numărul protestatarilor era de aproximativ 30.000. Demonstraţiile paşnice, însă, au degradat în violenţe fără precedent pentru Republica Moldova: au fost vandalizate sediile Parlamentului şi Preşedinţiei. (Reparaţia clădirii Parlamentului nu s-a încheiat până în prezent.)
După protestele din 7 aprilie, aproape 700 de tineri şi adulţi au fost reţinuţi şi arestaţi, deşi majoritatea absolută dintre ei au protestat paşnic sau nici n-au participat la acele proteste. Numeroase persoane, inclusiv femei, au fost maltratate în comisariatele de poliţie şi cel puţin 3 tineri au murit în urma bătăilor crunte.
Forţele democratice au afirmat atunci că guvernarea comunistă a recurs la “terorism de stat”, deturnând caracterul paşnic al protestelor, prin infiltrarea unor provocatori “bine pregătiţi” în rândurile protestatarilor.
La rândul său, guvernarea comunistă a afirmat că Opoziţia a organizat violenţele, pentru că ar fi dorit să dea “o lovitură de stat” cu “sprijinul României” şi că ar fi urmărit reunificarea Republicii Moldova cu România – versiune pe care nu a crezut-o niciun for european şi nicio cancelarie occidentală..
La 7 mai 2009, printr-o Rezoluţie adoptată cu “un vot ferm”, Parlamentul European a condamnat teroarea declanşată de guvernarea comunistă din Republica Moldova.
Parlamentul ales la 5 aprilie 2009, în care comuniştii erau majoritari (60 de mandate din 101) a fost dizolvat după ce nu s-a reuşit alegerea preşedintelui Republicii Moldova, întrucât niciunul dintre cei 41 de parlamentari democraţi nu a dorit să-şi dea votul pentru candidatul comuniştilor.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!