Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

„Secretul votului”: Analişti versus Marian Lupu

Publicat 10:31 | 08 dec. 2011 // Editorial, Radar // 2.350 vizualizări

Mai mulţi analişti care la această etapă nu-i sunt favorabili lui Marian Lupu îl taxează pe preşedintele interimar pentru o propunere făcută zilele trecute. Marian Lupu ar dori ca în cadrul alegerilor prezidenţiale din 16 decembrie, după ieşirea din cabina de vot, deputaţii din AIE să le demonstreze buletinul colegilor, pentru a-i convinge că l-au votat pe candidatul alianţei de guvernare la funcţia supremă în stat.

Analiştii respectivi argumentează că deputaţii n-ar trebui să arate buletinele de vot, pentru că opţiunea este secretă conform legislaţiei.

Într-adevăr, votul este secret conform legii, atât la alegerile prezidenţiale, cât şi în cadrul alegerilor generale, locale sau parlamentare, pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.

Ce înseamnă „vot secret”? Angajamentul şi obligaţia statului de a-i asigura cetăţeanului dreptul de a-şi exprima opţiunea de vot în intimitate. Se votează secret în cabina de vot.

Legea nu obligă pe nimeni să ţină buletinul de vot în căuşul palmelor sau în sân, de la cabină până la urna în care-l depune, pentru a-l feri de ochii asistenţei.

Şi mai observăm că Marian Lupu n-a cerut să-i asiste pe colegii săi deputaţi în cabina de vot, pentru a le tulbura „secretul votului”.

Va alerga Marian Lupu după deputaţi pe holul Palatului Republicii pentru a-i forţa să-i arate buletinul? Inimaginabil.

Există un precedent cu demonstrarea buletinelor de vot de către deputaţi, dar atunci toată lumea a tăcut şi nimeni n-a panicat societatea că s-ar încălca legea.

Precedentul: când Mihai Ghimpu a fost ales preşedinte al Parlamentului, în 2009, deputaţii au arătat buletinele întregii asistenţe, după ce au ieşit din cabina de vot. Acea cabină în care au votat „în mod secret”, bineînţeles.

A fost o altă istorie, veţi spune. Aşa este. Atunci toate formaţiunile din AIE, în frunte cu liderii lor, erau interesate ca votul să se producă şi înţelegerea să fie respectată. Ori se salvau toţi, ori se prăpădeau cu toţii.
Logica s-a schimbat între timp. Să vedem încotro duce.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!