Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Consiliul Colegial al Ministerului Apărării s-a întrunit în şedinţă

Publicat 18:18 | 12 dec. 2011 // Radar, Republica Moldova // 856 vizualizări

Președintele interimar al Republicii Moldova, președintele Parlamentului, Marian Lupu, a prezidat luni, 12 decembrie, ședința Consiliului Colegial al Ministerului Apărării, relatează serviciile de presă ale Preşedinţiei şi Ministerului Apărării.

În cadrul ședinței, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, l-a informat pe președintele interimar, Comandant Suprem al Forţelor Armate, că în anul 2011 Armata Naţională şi-a îndeplinit misiunile chiar şi în condiţiile unui buget de criză.

„Bugetul alocat Ministerului Apărării, a spus ministrul Marinuța, a acoperit necesităţile armatei doar parţial și, cu toate acestea, Ministerul Apărării a început europenizarea domeniul militar nu în vorbe, ci în fapte. Anul acesta a fost adoptată Strategia Securităţii Naţionale și Ministerul Apărării a demarat procedura de elaborare a Strategiei Militare Naţionale. Proiectul acestui document se află actualmente în proces de avizare la ministerele de resort, urmând să fie prezentat spre examinare şi aprobare factorilor de decizie”.

În același context, Marian Lupu a menționat că Armata Naţională a îndeplinit cu succes toate misiunile trasate pentru anul 2011 şi a continuat procesul de modernizare. Şeful interimar al statului a declarat că, pe parcursul acestui an, Armata Naţională a progresat, dar poate că nu cu randamentul dorit, în lipsa resurselor financiare suficiente.

Marian Lupu a relevat necesitatea consolidării gradului de disciplină în Armata Națională, punând accentul pe anihilarea relațiilor nestatutare.
„Aici, a spus Marian Lupu, este necesară o mai mare implicare a ofițerilor responsabili de educația și instruirea militarilor”.

Preşedintele interimar a accentuat că „părinții își trimit copiii la armată ca aceștia să devină bărbați adevărați, în serviciul Patriei, dar nu să fie tachinați psihologic sau chiar maltratați fizic”.

Demiterile care au fost operate în Armata Naţională, a mai spus șeful interimar al statului, au avut la bază abateri serioase de la disciplina militară. Marian Lupu a subliniat că infracţiunile care s-au produs în Armata Naţională în 2011 au avut consecinţe, iar disciplina şi respectarea regulamentelor militare trebuie să fie îmbunătăţite.

Marian Lupu a concluzionat că, „totuşi, Armata Națională a păşit ferm pe calea modernizării, pe calea corelării intereselor ei cu cele ale întregii societăţi”, informează Serviciul de presă al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Serviciul de presă al Ministerului Apărării furnizează şi alte detalii despre discuţiile din şedinţă. Bunăoară, ministrul Apărării a subliniat că vestimentaţia veche, de croială sovietică, a fost înlocuită în 2011 „cu o uniformă militară elegantă şi comodă”.

„Au fost modificate uniformele de instrucţie şi de paradă. De asemenea, a fost cusută în premieră uniforma de gală pentru ofiţeri şi ţinuta pentru misiunile în zone cu climă toridă”, a precizat ministrul Apărării. El a menţionat că, în consens cu alte structuri de forţă ale statului, Ministerul Apărării a modificat pasul de defilare.

„Am renunţat la pasul ceremonial prusac moştenit de la armata roşie. Aceasta înseamnă că sub aspectul formei, dar şi a conţinutului, Armata Naţională se sincronizează cu armatele occidentale, deoarece, în esenţă, noul pas de defilare reprezintă modelul european”, a evidenţiat Vitalie Marinuţa.

Ministrul Apărării a subliniat că la 27 august Ministerul Apărării a organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale cea mai amplă parada militară cu tehnică militară din istoria Republicii Moldova.

Şeful interimar al Marelui Stat Major, general de brigadă Vitalie Stoian, a afirmat la rândul său că în afară de pregătirea efectivului pentru îndeplinirea misiunilor conform destinaţiei, Armata Naţională a obţinut rezultate notabile şi în cadrul procesului de distrugere a stocurilor de muniţii învechite. În total, în cadrul proiectului de nimicire a muniţiilor cu termenul de păstrare expirat, geniştii Armatei Naţionale au nimicit 106 bombe de aviaţie. Totodată, geniştii Armatei Naţionale au executat 222 misiuni de dezamorsare a obiectelor explozibile pe teritoriul R. Moldova şi au nimicit 2.207 obiecte explozibile.

Generalul Stoian a adăugat că Armata Naţională a avut o contribuţie substanţială inclusiv la nimicirea pesticidelor inutilizabile din R. Moldova. Un pas concret în această direcţie este operaţiunea de pregătire pentru evacuarea şi distrugerea a 200 tone de deşeuri de pesticide depozitate în raioanele Ocniţa, Căuşeni şi Cantemir.

De remarcat că pe teritoriul R. Moldova există încă alte circa 5.949 tone de pesticide, iar Ministerul Apărării poartă în prezent negocieri cu subiecţi internaţionali care ar susţine lichidarea deşeurilor de pesticide.

Totodată, în plan internaţional, Armata Naţională a detaşat şapte ofiţeri care participă în calitate de observatori în misiunile ONU din Coasta de Fildeş, Liberia şi Sudan. De asemenea, personalul navigant şi tehnic al Forţelor Aeriene, continuă să participe la misiunea UNAMA (United Nations Assitance Mission in Afganistan).

Specialiştii Armatei Naţionale au efectuat pe parcursul anului 370 ore de zbor şi au executat diferite misiuni de sprijin logistic, evacuare şi transport aerian de urgenţă.

Ordinea de zi a şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării a inclus trei rapoarte de referinţă pentru domeniul de apărare. Este vorba despre bilanţul activităţii Armatei Naţionale în anul 2011, evaluarea implementării politicilor de apărare în anul 2011 şi concepţia activităţii organelor de conducere, marilor unităţi şi unităţi militare întru implementarea politicilor de apărare în anul 2012.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!