Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cum păcălesc hoţii – dezvăluirile MAI

Publicat 14:53 | 09 dec. 2011 // Radar, Republica Moldova, Social // 1.851 vizualizări

“Locuinţa Dumneavoastră a fost şi va fi întotdeauna în atenţia infractorilor, care concep cele mai ingenioase modalităţi de însuşire a obiectelor de valoare sau a banilor păstraţi acasă”, avertizează Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova, pe pagina sa de Internet.

“Potrivit unui studiu efectuat de angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, cel mai des hoţii se prezintă la uşa victimei, invocând diverse motive, spunând că vând ori cumpără diverse produse, se oferă să presteze diverse servicii sau se recomandă ca angajaţi ai unei instituţii, pentru a pătrunde în locuinţă”, dezvăluie MAI.

Datele Poliţiei arată că printre obiectele furate cel mai des se numără banii, bijuteriile, produsele electronice şi electrocasnice care pot fi uşor transportate şi ulterior comercializate.

“Nu fiţi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul Dumneavoastră, alăturaţi-vă Poliţiei în lupta împotriva infractorilor!!!”, îndeamnă MAI.

“Cu regret, trebuie să afirmăm că, în majoritatea cazurilor, se sparg uşi din lemn masiv şi se transportă bunuri voluminoase fără ca vreun vecin să semnaleze acest lucru”, informează ministerul.

MAI are un set de recomandări în scopul prevenirii furturilor din apartamente:

1. Asiguraţi-vă uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsaţi cheia sub covoraş sau în cutia poştală etc., deoarece ele pot fi găsite cu uşurinţă de infractori. Nu păstraţi cheile de rezervă într-un loc vizibil;
2. În caz că aţi pierdut cheile de la locuinţă, anunţaţi imediat membrii familiei, asiguraţi prezenţa unuia dintre apropiaţi în casă şi schimbaţi lacătele cât mai repede posibil. Acest lucru este recomandat şi în cazurile de schimb de locuinţă. Nu se recomandă agăţarea la cheile de la locuinţă a obiectelor care ar putea identifica stăpânul.
3. Nu faceţi publică plecarea Dumneavoastră de acasă şi rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa. Procedaţi la fel şi Dvs. când aceştia sunt plecaţi;
4. Nu povestiţi nimănui despre sistemul Dumneavoastră de securitate.
5. Obişnuiţi fiecare membru al familiei să închidă uşile şi ferestrele, chiar dacă este cineva acasă (în special dacă locuiţi la primul etaj).
6. Aveţi grijă să fie luminată întrarea în bloc şi în scară;
7. Verificaţi la plecare dacă aţi încuiat bine uşa apartamentului, uşa de la balcon, ferestrele şi oberlihturile, în mod special la primul şi ultimul etaj, verificaţi dacă apa, gazul, lumina sunt deconectate;
8. Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;
9. Dacă o persoană necunoscută se prezintă ca reprezentant al unui serviciu pe care nu l-aţi solicitat, verificaţi-i legitimaţia de serviciu, sunaţi la organizaţia pe care o reprezintă. În caz că vă trezeşte dubii, rugaţi-o să vină altă dată, telefonaţi la poliţie;
10. Anunţaţi poliţia despre orice persoană suspectă care se plimbă în bloc sau scoate bunuri din casă, încercaţi să-i memorizaţi semnalmentele, numărul automobilului şi transmiteţi această informaţie colaboratorilor de poliţie.
11. Nu ezitaţi să întrebaţi persoanele străine pe care le observaţi în bloc pe cine caută; aceste întrebări descurajează posibilii infractori;
12. Nu permiteţi copiilor să vorbească cu persoane necunoscute şi să le dea informaţii;
13. Nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute, chiar dacă spun că sunt trimise de Dumneavoastră sau de rude – consecinţele pot fi grave;
14. Urmăriţi cu atenţie persoanele cu care interacţionează copiii Dumneavoastră, învăţaţi-i să fie prudenţi;
15. După fiecare vizită efectuată de persoane necunoscute, verificaţi cheile şi încuietorile, vedeţi dacă nu prezintă urme de plastilină, ceară sau orice alt material cu care se poate efectua un mulaj.
16. Notaţi seriile aparatelor electronice deţinute, astfel încât să puteţi sprijini poliţia în cazul furtului;
17. Nu lăsaţi bilete în uşă atunci când sunteţi plecaţi de acasă; rugaţi un vecin să ia eventualele facturi sau înştiinţări prinse în uşă.

Dacă totuşi aţi devenit victima infractorilor, MAI recomandă:

– nu intraţi în panică, deoarece un asemenea comportament poate întârzia identificarea şi reţinerea infractorilor;
– anunţaţi de urgenţă POLIŢIA şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional, pentru a nu şterge probele lăsate de infractor;
– nu trebuie să atingeţi sau să mişcaţi de la locul lor lucrurile din locuinţă, pe cât e posibil, interziceţi accesul altor persoane în câmpul infracţional. În multe cazuri, victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc sau să facă ordine în lucrurile răvăşite de infractori, prin aceasta distrugând probele existente;
– victima trebuie să pună la dispoziţia POLIŢIEI cât mai multe date de care a luat cunoştinţă. Ne referim aici la persoanele suspecte care s-au aflat în preajma locuinţei, au cunoscut faptul că victima lipseşte de acasă sau care aveau informaţii despre locul în care se aflau bunurile de valoare;
– de mare importanţă sunt datele furnizate de către vecini, care pot să sesizeze şi să observe mişcarea elementelor infracţionale în zonă. Cu regret, trebuie să afirmăm că, în majoritatea cazurilor, se sparg uşi din lemn masiv şi se transportă bunuri voluminoase fără ca vreun vecin să semnaleze acest lucru.
– după cercetarea de către poliţie a locului infracţiunii, examinaţi cu atenţie locuinţa şi furnizaţi-i date despre bunurile furate. Este preferabil să indicaţi caracteristicile de identificare ale bunurilor furate.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!