Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cum să-ţi faci o Coca-Cola

Publicat 13:15 | 12 dec. 2011 // Elldorscop, Radar // 917 vizualizări

Ziariştii de la emisiunea de radio „This American Life” susţin că au descoperit reţeta secretă a Coca-Cola, după ce au dat peste o fotografie publicată în ediţia din 8 februarie 1979 a ziarului “Atlanta Journal-Constitution”, în care apărea un bărbat ce ţinea în mână o carte deschisă în dreptul „reţetei Coca-Cola”.

Reprezentanţii companiei “Coca-Cola” neagă însă că ar fi reţeta reală, cea inventată în 1886 de farmacistul John Pemberton. Chiar şi aşa, presa din întreaga lume nu ezită să publice “reţeta Coca-Cola”.

Iată cum o prezintă Gandul.info, citând site-ul thisamericanlife.org:

Reţeta Coca-Cola:
Extract fluid de coca – 3 drame (un dram = 3,888 grame)
Acid citric – 3 uncii (o uncie = 28,34 grame)
Cofeină – 1 uncie (28,34 grame)
Zahăr – 30 (din textul care apărea în fotografie nu s-a putut descifra cantitatea exactă în grame sau în altă unitate de măsură)
Apă 2,5 gloane – un galon (3,34 litri)
Suc de lămâie – 2 pinte (o pintă = 0,47 litri în SUA)
Vanilie – 1 uncie (28,34 grame)
Caramel – 1,5 uncii sau mai mult (pe post de colorant)
Arome 7X – se folosesc 2 uncii de arome la 5 galoane de sirop, după următoarea formulă: alcool (8 uncii), ulei de portocale (20 picături), ulei de lămâie (30 picături), ulei de nucşoară (10 picături), coriandru (5 picături), antranilat de metil (10 picături) şi scorţişoară (10 picături).

Zilele acestea, Compania americană “Coca-Cola” a anunţat că va expune pentru prima dată în istoria ei caseta în care este păstrată formula secretă a celebrei băuturi răcoritoare, scoasă din seiful băncii din Atlanta, în care a fost ţinută în ultimii 86 de ani, scrie Mediafax, citând AFP.

Vizitatorii muzeului “The World of Coca-Cola” din Atlanta vor putea să vadă doar caseta – fabricată din metal -, dar nu şi formula secretă a băuturii, veche de 125 de ani.

După inventarea, în anul 1886, a băuturii Coca-Cola de către farmacistul din Atlanta John S. Pemberton, formula acestei băuturi carbogazoase a rămas secretă. Ea este cunoscută de un număr restrâns de persoane şi nu este scrisă niciodată pe hârtie sau pe alte suporturi.

Însă, în 1919, pentru a beneficia de un împrumut bancar, proprietarul de atunci al companiei, Ernest Woodruff, le-a cerut predecesorilor săi să scrie formula pe o foaie de hârtie, depusă într-o bancă din New York. În 1925, când împrumutul a fost rambursat, Ernest Woodruff a reintrat în posesia formulei scrise şi a depus-o într-o bancă din Atlanta, unde a rămas până când a fost mutată la muzeu.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!