Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Galaxia noastră, Calea Lactee (video)

Publicat 12:50 | 08 dec. 2011 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.722 vizualizări

Foto: Terje Sorgjerd

Galaxia noastră, Calea Lactee, are 100.000 de ani lumină diametru. Pentru a vă imagina cât de mare este galaxia, să ne închipuim că o reducem la 130 de km. Atunci sistemul solar va avea numai 2 mm diametru!

Galaxia noastră este domiciliul Soarelui și al altor 200 de miliarde de stele, mii de nebuloase și roiuri stelare. Este o structură gigantică având 100.000 de ani lumină în diametru și doar 1000 de ani lumină grosime.
Este un imens disc stelar în care sute de miliarde de stele se rotesc în jurul centrului galactic, explică Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” (București).

Este foarte greu să determini forma unui obiect în care te afli și astronomii se chinuie de sute de ani să o facă, cu un succes relativ.
Soarele și stelele până la care s-a măsurat distanța se află în bula albastră situată între nucleul galactic și marginea galaxiei. Pentru că cerul este împărțit în două regiuni egale de către Calea Lactee, s-a tras concluzia că trăim la mijlocul discului stelar.

Se numește oficial „Galaxia noastră” (cu „G” mare), dar mai este cunoscută sub numele de „galaxia Calea Lactee”. Este una dintre sutele de miliarde de galaxii existente în universul nostru și, dacă Soarele ar fi o casă, Galaxia ar fi o metropolă.

Văzută din interiorul ei, Galaxia apare ca o bandă albicioasă pe cer, bandă cunoscută sub numele de „Calea Lactee”.

Calea Lactee este difuză, având un aspect de nor, dar este compusă din miliarde de stele. Acest lucru a fost gândit pentru prima oara de Democritus (450 I.Hr. – 370 î. Hr.), dar demonstrat de Galileo Galilei în 1610. Galilei a privit spre Calea Lactee prin lunetă și a observat că se descompune în mii și mii de stele slabe ca strălucire.

Calea Lactee străbate următoarele constelații: Scorpius, Sagittarius, Scutum, Aquila, Sagitta, Vulpecula, Cygnus, Cepheus, Lacerta, Cassiopeia, Perseus, Auriga, Gemini, Monoceros, Puppis, Vela, Carina, Crux, Centaurus și Norma.

Are cea mai mare strălucire înspre constelația Sagittarius, iar înspre Orion este foarte „răsfirată”.

Citeşte mai mult pe site-ul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!