Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Inimaginabil! Norvegienilor nu le ajunge untul din magazine

Publicat 14:51 | 20 dec. 2011 // Mapamond, Radar // 1.286 vizualizări

Norvegienii au început să cumpere smântână şi să bată untul ei înşişi. Motivul? Din cauza insuficienţei de unt în magazine, oamenii riscă să rămână fără cele şapte tipuri de prăjituri specifice tradiţiei locale de Crăciun. Norvegia nu face parte din UE.

Criza untului a început în Norvegia odată cu ploile torenţiale din vară, care au afectat calitatea păşunilor pentru vaci, fapt care a influenţat, la rândul său, producţia de lapte, rezultatul fiind o lipsă de unt în magazine, scrie Agerpres, care citează “Wall Street Journal”.

Mai Kristin Pedersen, care scrie pe un blog alimentar, şi-a postat reţeta de producere a untului: „Puneţi ingredientele în robotul de bucătărie, porniţi acceleraţia la maxim şi aşteptaţi – nu va dura mult”.
Ea spune că un litru de smântână şi 300 de grame de frişcă o costă circa 60 de coroane (10 dolari) şi din aceste cantităţi produce o jumătate de kilogram de unt. Untul produs acasă ţine până la patru săptămâni.

Smântâna şi laptele se găsesc încă în magazine.
„Nu vrem să existe însă şi penurie de smântână”, spune Lars Galtung, purtătorul de cuvânt al cooperativei agricole ”Tine SA”, cel mai mare producător şi distribuitor de produse lactate din ţară.

În afară de cererea sezonieră obişnuită de unt, consumul a crescut în acest an şi din cauza modei pentru diete sărace în carbohidraţi.
De la începutul anului 2011, ”Tine” a adus pe piaţa Norvegiei cu 1.000 tone de unt mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.

La sfârşitul lunii trecute, prognozând un deficit de 50 de tone pe săptămână pentru restul anului, compania a cerut guvernului să reducă taxa de import pe unt. Guvernul a redus-o de la 25 coroane până la 4 coroane (aproximativ 67 cenţi americani) pe kilogram, pentru luna decembrie.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!