Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Iranul a descoperit un uriaş zăcământ de gaze

Publicat 21:52 | 11 dec. 2011 // Mapamond, Radar // 846 vizualizări

Iranul a anunţat duminică, 11 decembrie, descoperirea unui important zăcământ de gaze în zona sa din Marea Caspică, estimându-l la 50 de mii de miliarde de metri cubi de gaze, transmite agenţia de presă locală Shana, preluată de RIA Novosti, cu referire la o declaraţie a ministrului iranian al petrolului, Rostam Qassemi.

Rezervele de gaze naturale ale Iranului, inferioare doar celor de pe teritoriul Federaţiei Ruse, reprezintă 16% din rezervele mondiale de gaze.

Potrivit ministrului iranian, zăcământul se află la o adâncime de 700 de metri, în interiorul frontierelor maritime ale Iranului, şi depăşeşte de aproape cinci ori rezervele de gaze prospectate până în prezent în partea iraniană a Mării Caspice şi estimate de experţi la 11 mii de miliarde de metri cubi de gaze, notează Agerpres.

Anunţul Teheranului intervine în contextul în care Marea Caspică nu este nici astăzi delimitată între ţările riverane. Statutul Mării Caspice, reglementat până la destrămarea Uniunii Sovietice prin două acorduri între URSS şi Iran, este disputat din 1991 între statele foste componente ale URSS.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!