Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mitropolitul Visarion Puiu, în 1942, de Crăciun, către creştinii din Transnistria: “Moldovenii şi ruşii băştinaşi pot acum răsufla mai uşor”

Publicat 23:37 | 25 dec. 2011 // Cultură, Radar, Spiritualitate // 2.342 vizualizări

La 6 noiembrie 1942, Mitropolitul Visarion Puiu a fost numit la conducerea Misiunii ortodoxe române din Transnistria.

„Abia sosit la Odesa, ierarhul a întocmit o pastorală de Crăciun, care a fost citită în toate bisericile ortodoxe din Transnistria”, scrie Adrian Nicolae Petcu în „Ziarul Lumina”.

Autorul articolului ne prezintă următoarele spicuiri din pastorala Mitropolitului Visarion Puiu:

„Iubiţi fii în Domnul, iată a trecut anul de când fâşia de pământ, ce se întinde între Nistru şi Bug, a fost slobozită de păgâni.

Moldovenii şi ruşii băştinaşi pot acum răsufla mai uşor, scăpând de jugul celor fără Dumnezeu, care un sfert de veac au stăruit să ţină şi acest ţinut în întuneric, groază şi frica morţii.

Dragii mei, iată s-au adeverit cuvintele psalmistului: Domnul pedepseşte, însă pradă morţii nu dă şi în ziua scârbei v-a auzit şi v-a trimis izbăvirea.

Să mulţumim bunului Dumnezeu şi să stăruim ca viaţa noastră să fie aşa, încât milele sale niciodată să nu se îndepărteze de noi…

Iubiţi credincioşi, cunoaşteţi mai bine ca oricine că, în zilele triste ce s-au strecurat, stăpânitorii voştri au stăruit să semene cea mai groaznică despărţire şi ură între voi.

Prin slăbiciunile unora şi prin scăderile altora, duşmanii omenirii au izbândit să învenineze toate ramurile vieţii obşteşti; mai ales lupta cea mare a fost dusă împotriva lui Hristos şi a Bisericii.

Iată acum un prilej bine-venit să vă arătaţi iubirea voastră de fraţi şi, unindu-vă în acelaşi gând şi în acelaşi suflet creştin, să înlăturaţi din mijlocul vostru tot ce e necreştinesc şi tot ce e zâzanie semănată de fiii pierzării de ieri.

Este trebuitor să zidiţi din nou şi să înnoiţi sfintele lăcaşuri batjocorite şi pângărite de cei fără Dumnezeu, să ridicaţi vrednicia din om, să întăriţi aşezările vieţii morale obşteşti, să întăriţi familia pe temeliile învăţăturii evanghelice, să creşteţi tineretul în duhul vieţii creştineşti, să treziţi în suflete dragostea pentru omenie, să vă ajutaţi unul pe altul – înlăturând dintre voi ura, vrajba, desfrânările şi nemaipomenita cruzime, sub semnul cărora s-au scurs în vremea stăpânirii bolşevice…

Dumnezeu cel mare şi puternic, care a ocrotit neamul nostru în decursul veacurilor şi de data aceasta să aibă în paza lui pe toţi cei ce cu jertfa vieţii aduc pace şi izbăvire lumii…

Şi în aceste zile mari de sărbători ale Naşterii Mântuitorului Hristos chem asupra voastră binecuvântarea lui Dumnezeu şi trimit tuturor urarea mea arhipăstorească, plină de căldură şi dragoste părintească”.

***

Notă: Visarion Puiu este singurul mitropolit caterisit de Biserica Ortodoxă Română. A fost reabilitat post-mortem, după 40 de ani, în 1990.

Visarion Puiu, pe numele de mirean Victor Puiu (n. 27 februarie 1879, Pașcani – d. 10 august 1964, Franța), a fost un mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române refugiat în 1944 în Occident, condamnat în 1946 la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din București, excomunicat de Sfântul Sinod al BOR în 1950 și reabilitat post-mortem de același for pe 25 septembrie 1990.

A fost episcop de Argeş (1921-1923), episcop de Hotin (1923-1935), Mitropolit de Bucovina (1935-1940), Mitropolit de Transnistria la Odessa (1942-1943), cârmuitor al Eparhiei românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală (1945-1958).

Nicolae Iorga l-a apreciat ca pe unul din cei mai culți clerici ortodocși români din perioada interbelică.

„Şi-a păstrat credinţa ortodoxă până la moarte, cerând să îi fie făcut prohodul conform ritului în care a fost botezat.

Mormântul îi rămâne în continuare departe de ţară, în cimitirul Montparnasse din Paris, după ce a fost exhumat din cimitirul catolic al satului Viels Maison, în care şi-a trăit, în condiţii de sărăcie extremă, ultimii ani”, scrie Mihael Balint într-un articol din “România liberă”.

În 2010, la Editura “Labirint” din Chişinău a apărut cartea “Mitropolitul Visarion Puiu: Viaţa şi opera sa bisericească”, semnată de protoiereul Ioan Lisnic.

Lucrarea (145 de pagini) s-a bucurat de înalte aprecieri ale reprezentanţilor clerului ortodox de pe ambele maluri ale Prutului.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!