Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Raţele, curcanii, măgarii şi catârii intră liber în Republica Moldova

Publicat 20:51 | 23 dec. 2011 // Economie, Radar, Republica Moldova // 1.179 vizualizări

Politica bugetar-fiscală a Republicii Moldova pentru anul 2012 prevede un tarif vamal “zero” la importul de raţe şi curcani, dar şi de măgari şi catâri.

Aceste prevederi neobişnuite au devenit cunoscute în cadrul dezbaterilor în Parlament a proiectului de lege, fiind semnalate de către parlamentarii din Partidul Liberal (PL) Boris Vieru şi Valeriu Munteanu.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, susţine că la importul de curcani şi raţe nu se vor percepe niciun fel de taxe deoarece Republica Moldova ar avea nevoie să-şi îmbogăţească fondurile genetice ale acestor păsări. Ideea ar fi venit de la Ministerul Mediului.

În cazul catârilor, care nu se pot reproduce, deocamdată n-a fost oferită o explicaţie.

Proiectul de lege cu privire la politica bugetar-fiscală a fost aprobat în lectura a doua, definitivă, la 23 decembrie, cu voturile deputaţilor din AIE.

Publika TV a surprins schimbul de replici din şedinţa plenară pe acest subiect.

“Se prevede tarif vamal “zero” la importul de raţe şi curcani. Eu v-aş ruga să-mi explicaţi care sunt înaltele raţiuni de stat care v-au determinat să puneţi tarif “zero”?”, a întrebat deputatul Boris Vieru.

„Propunerea respectivă a venit de la ministerul din domeniu şi de fapt ţine de păsări vii, care mai departe vor fi folosite în dezvoltarea fondul genetic local, pentru că nu e vorba de sacrificarea lor ulterioară aici pentru a crea o concurenţă pe piaţa internă”, a răspuns ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă.

Aţi propus, de asemenea, ca măgarii, asinii şi catârii să fie stabiliţi la cota “zero”. Aici care este raţiunea?”, s-a interesat deputatul Valeriu Munteanu.

„Eu nu pot să răspund, comisia nu a examinat subiectul. Eu răspund numai ce a examinat comisia”, a replicat preşedintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, deputatul PLDM Veaceslav Ioniţă.

„Noi putem să presupunem că şi aici este vorba de fondul genetic”, a intervenit Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte interimar al statului şi preşedinte al PDM.

Politica bugetar-fiscală pentru 2012 mai prevede, între altele, anularea cotei “zero” pe profitul reinvestit, ajustarea accizelor pentru produsele petroliere la rata inflaţiei şi majorarea accizelor la importul autoturismelor.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!