Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

SIS şi tinerii – informaţii oficiale şi din surse anonime

Publicat 22:26 | 22 dec. 2011 // Politică, Republica Moldova // 3.900 vizualizări

În lipsa directorului, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), se pare, şi-a intensificat comunicarea cu tinerii.
„Romanian Global News” relatează, cu trimitere la “surse din mediul guvernamental” de la Chişinău, că SIS “desfăşoară puternice acţiuni operativ-informative pe teritoriul României, în cadrul organizaţiilor studenţilor basarabeni”, cu scopul de a bloca aderările la mişcări care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Totodată, acţiunile SIS ar viza şi “lobby în cadrul formaţiunilor politice din România, în defavoarea ideii de reunire a celor două state româneşti”.

“Romanian Global News” mai scrie: “SIS-ul a racolat şi va racola absolvenţi ai universităţilor româneşti şi studenţi bursieri ai statului român, pe care îi va coordona în preluarea a cât mai multe din organizaţiile studenţilor basarabeni din România. (…) Presa online a mediului studenţesc basarabean este de asemenea vizată. (…) Secţiunea din SIS care se ocupă de această problemă este încadrată cu ofiţeri ce au legături strânse cu agenţi FSB şi SVR din Ambasada Rusiei la Chişinău.”.

Deocamdată, SIS n-a comentat această informaţie. Pe pagina instituţiei găsim însă un comunicat care ne relatează despre un alt contact al SIS cu tinerii: “La data de 13 decembrie curent, la iniţiativa Fracţiunii Conservatorilor a Forumului Naţional Legislativ „Parlamentul Tinerilor”, a avut loc o vizită de studiu a unui grup de tineri la Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.”.

Aşa cum SIS nu are director de mai bine de două luni, tinerii aflaţi “în vizită de studiu” (foto) au fost primiţi de Simion Rusu, şeful Aparatului directorului SIS.

Gheorghe Mihai a fost demis din funcţia de director al SIS la 13 octombrie 2011, la propunerea premierului Vlad Filat, cu voturile a 69 de deputați din PLDM și PCRM. Deputatul Mihai Ghimpu, preşedintele PL, comenta că directorul SIS a fost demis “la comanda Moscovei”.
Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte interimar, lider al PDM, era de părere că a fost „o lovitură bine regizată”, aplicată AIE de ”alianța roșu-verde”.

Alte amănunte oficiale despre vizita reprezentanţilor “Parlamentului Tinerilor” la SIS:

“Simion Rusu, şeful Aparatului Directorului SIS, a accentuat importanţa deosebită pe care conducerea Serviciului o atribuie unor astfel de întâlniri (…)

Oaspeţilor le-a fost expusă o retrospectivă în istoricul serviciilor secrete moldoveneşti, specificându-se că astăzi Serviciul de Informaţii şi Securitate este antrenat într-un amplu proces de modernizare instituţională ce are drept scop consolidarea potenţialului operaţional pentru a asigura o reacţie anticipată şi adecvată la ameninţările şi provocările de securitate pentru Republica Moldova. (…)

Tinerii parlamentari au fost iniţiaţi în procedura de selectare şi încadrare în serviciu, activitatea INIS „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” (…)

În contextul dat, oaspeţii au fost informaţi că, actualmente, ofiţerii de informaţii şi securitate, în marea lor majoritate, reprezintă o generaţie tânără, devotată intereselor supreme ale ţării (…)

Participanţii la întrunire s-au pronunţat privind necesitatea amplificării rolului societăţii civile în procesul de asigurare a securităţii de stat şi sporirii nivelului de transparenţă în activitatea serviciilor secrete, precum şi apropierii cetăţenilor de valorile culturii de securitate.”.

Ofiţeri SIS reacţionează la articolul care viza instituţia, scrie “Romanian Global News”

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!