Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

2012 – An omagial al Sfântului Maslu în Biserica Ortodoxă Română

Publicat 19:09 | 01 ian. 2012 // Mapamond, România, Spiritualitate // 2.732 vizualizări

Foto: basilica.ro

După săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, la 1 ianuarie 2012, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a proclamat în mod oficial Anul 2012 ca An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

În anul 2012, Patriarhia Română şi eparhiile din ţară şi străinătate vor organiza conferinţe pastoral-misionare, colocvii teologice, dezbateri şi seri duhovniceşti despre Taina Sfântului Maslu.

“Această proclamare a Anului Omagial 2012 ca fiind Anul Omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor este pentru noi un moment de mare însemnătate misionară. În fiecare an adâncim duhovniceşte, teologic şi faptic una din temele pe care Biserica le fixează pentru a ne concentra mai mult. Anul trecut am avut în centrul preocupărilor noastre pastorale, misionare şi cultural-creştine, familia creştină, adică Taina Sfântului Botez şi Taina Sfintei Cununii. Anul acesta avem în centrul atenţiei noastre Taina Sfântului Maslu sau Taina ungerii bolnavilor spre tămăduire”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre boala trupului ca urmare a bolii sufletului, dar a subliniat că în unele cazuri boala fizică este îngăduită de Dumnezeu pentru a-l feri pe om de păcat.

“Anul 2012 este Anul Tainei vindecării sufletului de boala păcatului, căci aceasta este cea mai grea boală şi vindecării trupului, deoarece adesea bolile trupului sunt urmarea bolilor sufletului. Nu întotdeauna boala trupească este urmarea păcatului, uneori fiind chiar o înţelepciune a lui Dumnezeu pentru a preveni păcatul. Însă, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că trebuie să avem compasiune faţă de orice om care suferă, atât sufleteşte, cât şi trupeşte. De aceea, Sfinţii Părinţi ai Bisericii au învăţat foarte repede că Mântuitorul Iisus Hristos nu i-a trimis pe Apostoli doar să propovăduiască evanghelia, ci să şi săvârşească Sfintele Taine şi să vindece pe cei bolnavi”, a explicat Patriarhul Bisericii Române.

La trecerea în Anul Nou civil 2012, la Catedrala Patriarhală din București, Preafericitul Părinte Daniel a oficiat, înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos.

Slujba a fost urmată de citirea rugăciunilor de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în anul 2011 și a rugăciunilor de intrare în Noul An, precum și de cântarea “Apărătoare Doamnă…”

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!