Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Alarmant: Antibioticele devin ineficiente

Publicat 17:02 | 29 ian. 2012 // Elldorscop, Sănătate // 889 vizualizări

Odată cu apariţia penicilinei, cu aproape o sută de ani în urmă, omenirea a reuşit să învingă o serie de boli şi să-şi prelungească durata vieţii. Acum, însă, cercetătorii descoperă tot mai multe bacterii rezistente la antibiotice. Penicilina, una dintre cele mai puternice arme produse de medicina modernă, riscă să devină ineficientă.

Stafilococul este doar o tulpină dintr-un întreg arsenal de agenţi patogeni rezistenţi la antibiotice.

Cel mai recent stafilococ rezistent la antibiotice descoperit se dezvoltă în mediile călduroase şi umede. Mai exact, zonele „prielnice” sunt subraţul, zona genitală şi membranele mucoase ale cavităţii nazale, potrivit Radio România Actualităţi, care citează “Der Spiegel”.

Bacteria este prezentă în vestiare, în duşurile şi băile publice, dar şi în spa-uri.

Stafilococul pătrunde în sânge prin intermediul rănilor deschise. Odată dezvoltat în organism, el poate ataca plămânii. Descoperit cu întârziere, poate fi fatal.

Bacteria este deja considerată o ameninţare în Statele Unite, unde a provocat decesul a trei persoane, şi a mai fost descoperită în Germania şi în Marea Britanie.

Publicaţia britanică “The Lancet”, cu profil medical, atrage atenţia asupra faptului că bacteria rezistentă la antibiotice riscă să devină „pandemică”.

În Germania, agenţii patogeni nu mai sunt consideraţi „infecţii dobândite în spital”, ci bacterii omniprezente. Agenţii patogeni au fost descoperiţi în carnea de pui, cea de vită şi cea de porc, dar şi în legume.

Periculoasa bacterie a fost depistată până şi într-un tren de mare viteză din Germania. De asemenea, ea este prezentă în 10% din locuinţele cetăţenilor din această ţară.

În India, unde igiena este realizată necorespunzător, iar antibioticele pot fi achiziţionate „pe sub mână”, între o sută şi două sute de milioane de persoane sunt purtătoare ale acestor bacterii, aparent de neînvins.

Cercetători de la Londra susţin că bacteria a pătruns în Marea Britanie prin intermediul persoanelor care au călătorit în India pentru operaţii estetice.

Potrivit “Der Spiegel”, există deja anumiţi agenţi patogeni care nu pot fi combătuţi cu absolut niciun medicament. Pe piaţă mai există un singur antibiotic care poate fi utilizat, dar pe care în general medicii evită să îl prescrie, din cauza efectelor sale secundare.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!