Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cât de previzibilă era decizia Curţii Constituţionale? O nouă şansă pentru reflecţii

Publicat 23:28 | 12 ian. 2012 // Editorial, Politică // 1.766 vizualizări

***La 12 ianuarie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale două hotărâri ale Parlamentului: cea prin care organul legislativ a recunoscut alegerile prezidenţiale din 16 decembrie 2011 şi hotărârea prin care a fixat alegerile repetate pentru 15 ianuarie 2012.

***Mihai Godea a cerut ca scrutinul din 16 decembrie 2011 să fie declarat neconstituţional din cauză că majoritatea deputaţilor şi-au demonstrat buletinele după ieşirea din cabina de vot, astfel încât să-şi facă publică opţiunea.

***Curtea Constituţională i-a dat dreptate, constatând că principiul votului secret a fost încălcat. Judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că secretul votului trebuie respectat integral – din cabina de vot până la depunerea buletinului în urnă.

***La 16 decembrie 2011, Mihai Godea şi-a îndoit buletinul de vot şi l-a depus în urnă fără a-l arăta nimănui. Avea un plan. De unul singur, însă?

***Pauza intervenită în procesul electoral după decizia Curţii este favorabilă actorilor politici de prim-rang, chiar şi celor care doresc să apară indignaţi în ochii publicului – fiecare din ei are un nou prilej pentru a trage de timp şi de a pune la punct noi scheme.

***Miza este una singură şi valabilă pentru toţi: ori instalează un şef de stat convenabil partidului cu forţele din actualul legislativ, ori determină dizolvarea forului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate într-un moment prielnic pentru formaţiune.

Cât de previzibilă pentru decidenţii politici a fost decizia Curţii Constituţionale din 12 ianuarie? Garanţii de sută la sută poate că nu avea nimeni, dar cel puţin este clar că s-a admis o asemenea posibilitate, chiar dacă liderii politici neagă acest fapt.

În primul rând, hotărârea Parlamentului (din 28 decembrie 2011) prin care alegerile prezidențiale repetate au fost fixate pentru 15 ianuarie 2012 nici nu a fost publicată în ”Monitorul Oficial”.

Un alt indiciu ar fi bunăvoinţa şi relaxarea care au însoţit convocarea, în premieră, pentru tratative comune a reprezentanţilor tuturor celor patru grupuri parlamentare. Unii comentatori politici se declarau intrigaţi de schimbarea pe care o vedeau în dialogul comuniştilor cu deputaţii AIE şi se întrebau ce o fi presupunând aceasta, dacă merită să fie luată în serios.

Analişti politici despre decizia Curţii Constituţionale

Privind prin prisma deciziei pronunţate de Curtea Constituţională, devine clar că parlamentarii admiteau că mai au timp până la alegerea şefului statului, iar tratativele, bineînţeles, au fost văzute ca un prilej pentru tatonări reciproce şi temperarea nemulţumirilor electoratului, dinspre care erau lansate acuzaţii privitoare la incapacitatea unirii de dragul intereselor supreme.

Bunăvoinţa şi abţinerea de la atacuri ale partenerilor de dialog au durat exact până la pronunţarea răspunsului Curţii Constituţionale la sesizarea deputatului Mihai Godea.

Politicienii despre decizia Curţii Constituţionale

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, este unul dintre cei care şi-au exprimat public părerea că preşedintele nu va fi ales la 15 ianuarie. Chiar dacă pe altă cale, viaţa i-a dat dreptate.

Tot Mihai Ghimpu a fost politicianul din AIE care şi-a exprimat public temerea că parlamentarii comunişti doar mimează dorinţa alegerii şefului statului, urmărind, de fapt, distrugerea AIE şi declararea alegerilor parlamentare anticipate.

Pentru depăşirea crizei politice, Mihai Ghimpu a enunţat la sfârşitul anului 2011 următoarea soluţie: modificarea Constituţiei, prin referendum, astfel încât preşedintele să poată fi ales în Parlament cu majoritate simplă – minim 51 de voturi (nu cu 61 ca în prezent), iar la înalta funcţie să poată candida persoane care au împlinit 35 de ani (nu de la 40 de ani în sus, cum prevede Constituţia acum, după o modificare operată de fosta guvernare comunistă).

Probabil, în zilele următoare propunerea lui Mihai Ghimpu va reintra în prim-planul atenţiei, ca una dintre soluţiile viabile de depăşire a crizei politice şi de menţinere la guvernare a actualei coaliţii democratice, agreată de partenerii din exterior şi susţinută de majoritatea electoratului încă din 2009.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!