Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cruce comemorativă pentru combatanţii de la Nistru

Publicat 14:02 | 15 ian. 2012 // Politică, Radar, Republica Moldova // 1.534 vizualizări

army.md

Participanţilor la conflictul armat de pe Nistru le va fi înmânată distincţia de stat Crucea comemorativă „Participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992)”.

Întrunit în şedinţă duminică, 15 ianuarie, Parlamentul a aprobat un proiect de lege în acest sens.

Prin instituirea şi înmânarea acestei distincţii, statul doreşte să-şi manifeste aprecierea pentru meritul combatanţilor la apărarea independenței și integrităţii Republicii Moldova.

În jur de 28 de mii de persoane vor primi această distincţie. Pentru confecţionarea ei sunt necesare 5 milioane 320 de mii de lei, banii urmând să fie disponibilizaţi din Fondul de rezervă al Guvernului.

Ziua de 2 martie a fost proclamată Ziua Memoriei de către actualul parlament, în 2011.

Foto: Parlamentul via jurnal.md

Primii eroi ai luptelor pentru integritatea Republicii Moldova au căzut la datorie la 13 decembrie 1991. În acea noapte, gardiştii transnistreni (mercenari, în mare parte) au atacat Comisariatul de Poliţie din Dubăsari. Noaptea, Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială “Fulger” a început operaţiunea de eliberare a Podului şi Comisariatului din Dubăsari. În timpul operaţiunii, patru poliţişti au fost ucişi – Ghenadie Iablocichin, Mihail Arnăut, Valentin Mereniuc şi Gheorghe Caşu. Ei au fost înmormântaţi la Cimitirul Armenesc din Chişinău. În lupta din acea noapte de la Podul Dubăsari au murit şi 20 de gardişti, cazaci şi alţi mercenari.

“Conflictul armat de pe Nistru” sau “războiul de pe Nistru”, cum îl numesc foştii combatanţi, a început în noaptea de 1 spre 2 martie 1992, când poliţiştii din “Fulger” au traversat râul Nistru pe gheaţă, la Dubăsari, pentru a veni în ajutorul Comisariatului de poliţie şi al locuitorilor din satele Cocieri şi Corjova, atacate de separatiştii transnistreni, sprijiniţi de formaţiuni de cazaci şi alţi mercenari.

Gardiştii regimului separatist de la Tiraspol foloseau arme din dotarea Armatei a 14-a ruse, staţionată pe teritoriul Republicii Moldova.

La 21 iulie 1992, la Moscova, a fost semnat un acord de încetare a focului, între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

De partea Chişinăului, la lupte au participat aproximativ 32 de mii de combatanţi şi civili. Numărul celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992 nu este cunoscut cu exactitate, dar sursele oficiale de la Chişinău vorbesc despre aproximativ 300 de decedaţi.

Un monument în memoria eroilor, militari şi civili, căzuți pe Platoul Cocieri, în luptele din 1992 pentru independența și integritatea Republicii Moldova, a fost inaugurat la 6 august 2011 în satul Cocieri, raionul Dubăsari.

Monumentul reprezintă trei elemente încrustate, în formă de cruce, simbolizând suveranitatea, statalitatea şi independenţa Republicii Moldova. Pe lespedea de granit a monumentului au fost dăltuite numele a 64 de persoane căzute în 1992 pe platoul de luptă.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!