Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Martin Schulz, noul preşedinte al PE – unii se tem de el, alţii îl detestă

Publicat 18:08 | 17 ian. 2012 // Mapamond // 1.213 vizualizări

AFP via mediafax.ro

Martin Schulz, de la altercaţia cu Silvio Berlusconi la preşedinţia Parlamentului European

Social-democratul german Martin Schulz, noul preşedinte al Parlamentului European, este un funcţionar european care a ieşit din anonimat în 2003, în urma unei altercaţii cu Silvio Berlusconi şi care promite o preşedinţie mai puţin consensuală decât cea a predecesorului său.

Schulz, în vârstă de 56 de ani, a fost ales la Strasbourg preşedinte al PE pentru un mandat de doi ani şi jumătate. El l-a înlocuit în funcţie pe conservatorul polonez Jerzy Buzek.

Politicianul german a ieşit aparent din anonimat în 2003, după câteva altercaţii avute cu Silvio Berlusconi.

Propunându-i în timpul unei dezbateri a Parlamentului rolul de „kapo” – supraveghetor al prizonierilor din lagărele naziste -, Berlusconi nu numai că a creat o criză diplomatică între Roma şi Berlin, ci a şi contribuit involuntar la notorietatea lui Schulz, până atunci necunoscut în Europa şi chiar şi în Germania.

Acest librar care a intrat în SPD la 18 ani şi care este europarlamentar încă din 1994, a ajuns la conducerea partidului la un an după altercaţiile cu Berlusconi, conducându-l cu o mână de fier.

„Este un european convins”, a declarat pentru AFP copreşedintele Verzilor, Daniel Cohn-Bendit, fiind „sigur” că în calitatea de preşedinte, Schulz va „apăra metodele comunitare în faţa tentativelor de renaţionalizare ale statelor”.

Noul preşedinte promite să se „lupte” cu statele europene pentru a reafirma atribuţiile Parlamentului şi pentru a reduce „deficitul de democraţie” de care suferă Uniunea Europeană.

În 2009, Schulz a avut o contribuţie importantă în ceea ce priveşte atribuirea funcţiei de şef al diplomaţiei europene unei persoane din tabăra sa politică (stânga). Această funcţie a fost atribuită laburistei britanice Catherine Ashton, pe care Schulz a apărat-o în pofida criticilor.

Cu o privire ageră în spatele ochelarilor, „el nu fumează, nu bea şi are o igienă zilnică foarte strictă”, spunea despre el un apropiat al său.

Respectat şi temut de mulţi, el „are o personalitate temperamentală, cu care nu este uşor să lucrezi”, susţine un funcţionar european.

În faţa camerelor găseşte deseori o formulă de exprimare surpinzătoare, arătând cu degetul „directoratul francezo-german” din cadrul UE sau speculaţiile „capitalismului de cazino”.

Extrema dreaptă şi euroscepticii îl detestă. „Schulz are mintea lui Lenin şi vorbeşte ca Hitler”, a declarat liderul Frontului Naţional Jean-Marie Le Pen.

În spatele impulsivităţii, „este cineva care spune: «ţineţi-mă sau voi face ceva rău», dar care nu are nevoie să fie ţinut pentru că mai întâi de toate el nu va face nimic rău”, spune Daniel Cohn-Bendit despre noul preşedinte PE.

„Pentru a obţine preşedinţia Parlamentului, a făcut tot pentru a deranja cât mai puţin posibil”, a menţionat un funcţionar european. A lucrat mai mulţi ani aici şi i se atribuie ambiţia de a deveni preşedintele Comisiei Europene.

El a ajuns în această funcţie datorită susţinerii grupului conservator în virtutea unui acord tradiţional cu socialiştii prin care se susţin candidaţii ambelor părţi, alternativ.

Aceeaşi „mare coaliţie” îl obligă pe Martin Schulz să tolereze şi anumite afronturi.

Mediafax

Martin Schulz doreşte un rol mai mare pentru Parlamentul European

Eurodeputatul german Martin Schulz, lider al grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), ales marţi în funcţia de preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate, a criticat în discursul său faptul că Uniunea Europeană “merge dintr-un summit în altul” şi a semnalat că eşecul proiectului european a devenit o posibilitate, semnalează EFE şi Le Point.

Potrivit noului şef al legislativului comunitar, neîncrederea cetăţenilor faţă de Europa este cauzată de modul de adoptare a deciziilor de către şefii de stat, ”în reuniuni cu uşile închise, la Bruxelles”, adică “fără control democratic”.

“Se desfăşoară un summit după altul, fără rezultate, lăsând afară Parlamentul European şi lăsându-i pe reprezentanţii naţionali ca simpli delegaţi subsidiari ai celor decise de Bruxelles”, a explicat noul preşedinte.

Martin Schulz a afirmat că obiectivul său pentru următorii doi ani şi jumătate va fi de a schimba această “tendinţă de a decide în reuniuni la vârf, fără participarea Parlamentului European” şi de a face ca “interesul general să fie mai presus de orice interes naţional”.

“Pentru prima dată de la crearea Uniunii Europene, eşecul acesteia a devenit o posibilitate”, a mai spus Martin Schulz.

Acesta a promis să fie “preşedintele tuturor europenilor”, chiar dacă ar fi “un preşedinte incomod pentru celelalte instituţii comunitare”.

Noul preşedinte al Parlamentului European a criticat, de asemenea, agenţiile de rating, spunând că „nişte agenţii de rating anonime din New York pretind să aibă o mai mare putere decât parlamentele democratice”.

Martin Schulz a fost ales la preşedinţia Parlamentului cu sprijinul eurodeputaţilor din grupul PPE, în baza unui acord informal convenit în vara lui 2009 de grupurile PPE şi S&D de a se susţine reciproc astfel încât în primul mandat de 2 ani şi jumătate din actuala legislatură euroaparlamentară, începută în iulie 2009, preşedinţia PE să îi revină unui membru al grupului PPE, iar în cel de-al doilea unui reprezentant al grupului S&D.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!