Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Massimo Sinceri: Nu sunt un Casanova, dar ştiu să cuceresc o fată! (interviu)

Publicat 16:35 | 28 ian. 2012 // Accente Info, Interviu, Republica Moldova, Social // 2.040 vizualizări

Massimo Sinceri în dialog cu Olga Pârău

Este italian. Este plin de viaţă. Îi place muzica. E puţin spus îi place. Muzica este viaţa lui. Ştie să cucerească o femeie, dar ca să aflaţi care sunt armele sale, trebuie să citiţi interviul. Este un copil adoptiv al Republicii Moldova, dar îşi iubeşte a doua patrie-mamă şi-i poartă respect asemenea unui fiu adevărat şi bine crescut.
Când i-am solicitat acest interviu lui Massimo, m-a întrebat cum am aflat de el, dacă l-am descoperit prin intermediul paginii oficiale a Asociaţiei obşteşti “Club Italia”, din Chişinău, pe care are onoarea să o conducă în calitate de preşedinte. I-am răspuns sincer că nu aveam idee de existenţa acestei asociaţii, dar că am observat pe pagina sa de Facebook că fetele stau în jurul lui ca bobiţele pe strugure.

– Eşti un latin lover, un Casanova?

– Nu sunt nici latin lover, nici Casanova, dar am reuşit să înţeleg firea femeilor şi ştiu cum să le cuceresc. Ele adoră bărbatul pasional, care le pune în centrul atenţiei, care ştie să facă dragoste. Femeia vrea să fie sărutată, mângâiată, alintată. Cu gelozia, posesivitatea şi vulgaritatea nu vei reuşi niciodată să ţii prea mult lângă tine o femeie.

– Numele tău de familie te reprezintă? Cât eşti Massimo Sincerul şi cât eşti Massimo Mincinosul? Minciuna este uneori justificată?

– Am noroc cu numele meu, care are aceeaşi semnificaţie în toata lumea. Şi când am fost în SUA toţi mă întrebau dacă numele meu chiar înseamnă sincer-i.
Minciunile sunt justificate în cazuri particulare. Nu întotdeauna se poate spune adevărul în viaţă. De exemplu, a spus cineva vreodată ce gândeste cu adevărat despre şeful său? Sau dacă nu vrei să răneşti sentimentele unei persoane… Când cineva te întreabă o părere şi tu nu ştii ce să zici?…
O mică minciună spre binele cuiva este justificată, dar în nici un caz nu sunt acceptate minciunile care fac rău intenţionat omului!

– Când ai vizitat pentru prima dată Republica Moldova? Care era scopul vizitei?

– Am venit prima dată în Moldova în anul 2007, din curiozitate. Eram în România, la Bacău, şi aveam 2 zilie libere, m-am uitat pe hartă şi am văzut Republica Moldova. Am fost foarte curios, fiindcă nu am auzit niciodată despre această republică şi am vrut să o văd. Am ajuns cu maşina până la Chişinău.
Mereu am fost curios în viaţa mea să văd locuri noi… Călătoresc prin lume de la 13 ani!

– Din ce zonă a Italiei eşti? Pe cine ai lăsat acasă?

– Eu sunt din Roma şi acolo a rămas restul familiei mele – mama, fratele şi soră-mea. Din păcate, tatăl meu a decedat în anul 1997.

– Îi înţeleg pe moldovenii care pleacă în Italia, dar de ce un italian ar schimba ţara sa cu Republica Moldova?

– Sincer, nu m-am gândit niciodată în viaţă că eu aş putea să trăiesc în Republica Moldova. Dar… am cunoscut o fată şi am rămas împreună cu ea 3 ani, timp în care am călătorit foarte des înainte şi înapoi, Roma –Chişinău, ca să o văd pe ea.
Aflându-mă aici, am observat că Moldova este o ţară în care condiţiile economice sunt foarte bune şi avantajoase, cu deschidere spre business. M-am gândit să deschid şi eu o afacere în domeniul drag inimii mele: muzica! Eu sunt producător audio şi video pentru cinema şi tv, compozitor, aranjor, muzician şi tehnician audio.
Dau lecţii de muzică şi italiană, degrabă voi deschide un studio de înregistrări, aşa cum am avut la Roma timp de zece ani. Criza economică m-a obligat să iau o decizie, pentru că aveam cheltuieli prea mari şi am închis.

– Ţi-ai făcut uşor prieteni băştinaşi? Ai şi prieteni italieni la Chişinău?

– Am mulţi cunoscuţi, fiindcă întotdeauna am avut un spirit deschis şi fac cunostinţă foarte uşor cu oamenii. Am mulţi amici (bărbaţi şi femei) de aici, dar am şi mulţi amici italieni stabiliţi ca şi mine la Chişinău. Pe mulţi îi cunosc graţie poziţiei pe care o deţin, de preşedinte al asociaţiei obşteşti “Club Italia” din Chişinău. “Club Italia” din Chişinău este asociaţia italienilor care iubesc Moldova şi care sunt stabiliţi aici cu traiul sau intenţionează să o facă.

– Cum îţi petreci timpul liber?

– Sunt multe posibilităţi la Chişinău să-ţi petreci timpul liber: întâlniri cu prieteni şi prietene, câteodată merg la discotecă, când am timp îmi place să călătoresc (mai ales vara), merg la restaurant, la o cafenea, la bowling, la cinema, la teatru. Dar cel mai mult îmi place să cânt la instrumentele mele! Eu am avut acest noroc in viaţă: hobby-ul a devenit şi munca mea. Pentru mine muzica este în acelaşi timp lucru şi distracţie.
Şi, în fine, seara îmi place să mă relaxez acasă la mine. Am antenă-satelit şi pot privi în voie toate canalele din Italia, ca să fiu la curent cu toate.

– Dieta mediteraneană este patrimoniu UNESCO. Nu-ţi lipseşte mâncarea de acasă?

– Chişinăul acum este o capitală de tip european: aici poţi să găseşti orice fel de mâncare – de la sushi pana la paella! Nici mâncarea italienească nu lipseşte. Mie îmi place să gătesc mâncarea singur, în special, pastă cu diverse sosuri. Sunt un bucătar destul de bun. O farfurie de spaghetti cu un sos de roşii, ragu din carne şi parmezan mă ajută fooaaarte mult să cuceresc o fată!
Şi apoi în Moldova la supermarket se găseşte nutella. Iar când un italian are nutella, nu-i mai este dor de mâncarea de acasă.
Ceea ce nu găsesc aici este mozzarella. Acest tip de caşcaval este bun când este foarte proaspăt. De aceea, mozzarella importată nu mai este la fel.

– Cât cheltuieşti pe lună la Chişinău? Şi cât cheltuiai în Italia?

– Depinde de cheltuieli. Sunt anumite lucruri foarte ieftine în Moldova, în comparaţie cu Italia, dar sunt şi lucruri care costă mai mult decât acolo.În general, dacă ai grijă, poţi să o duci destul de bine cu 1.000-1.500 de euro pe lună. Dar dacă începi să trăieşti ca în Italia, nu ajung nici 3.000 de euro pe lună.

– Dar cât câştigi aici?

– Aici, desigur, se câştigă mai puţin decât în Italia. Dar cum am mai spus, şi cheltuielile sunt diferite. Dacă ieşi o seară la distracţie în Italia, nu iţi ajung 80 de euro! În Moldova cu 80 de euro poţi să faci mai multe!
Proiectul meu este să lucrez aici, unde aş avea cheltuieli mai puţine şi să vând produsul meu în UE, unde aş putea să câstig mai mult.

– La Chişinău te simţi acasă?

– Eu am călătorit în toată lumea, mă adaptez uşor în orice ţară în care mă aflu. Dar trebuie să spun sincer că în Moldova mă simt foarte bine. Am o viaţă mai liniştită decât la Roma. Am tot ce-mi trebuie, nu-mi lipseşte nimic.

– Spune-mi câteva lucruri frumoase pe care le-ai găsit în R. Moldova şi câteva care nu-ţi plac.

– Nu aş putea să le enumăr, dar pot să spun că îmi place caracterul moldovenilor, prietenos şi deschis, faptul că moldovenii sunt mereu disponibili să ajute şi să lege o prietenie. Dar ceea ce-mi pare ciudat este că mulţi nu prea ştiu cum să se comporte în lume. Mă refer la faptul că am observat în multe cazuri oameni cu lipsă de respect pentru alţii. Este o chestiune de educaţie, care le lipseşte multora de aici. Şi nu îmi place faptul că mulţi moldoveni nu se gândesc la viitor! Am mulţi prieteni care dacă au măcar 100 de euro în buzunare îi cheltuie pe toţi într-o zi, iar în ziua următoare plâng că nu au bani, că nu au noroc în viaţă. Eu sunt obişnuit să păstrez banii, să cheltuiesc numai pentru ceea ce îmi trebuie. Chiar dacă mi-ar face plăcere să îmi cumpăr o maşină Ferrari, nu pot să fac datorii ca să o cumpar şi după aia să nu am ce mânca. Aceasta este o problemă în Moldova! Toţi vor să arate că au bani, că au maşină frumoasă, haine de firmă… Mulţi cumpără maşini de lux, dar trăiesc în condiţii urâte. Unele lucruri îmi par cu susul în jos în Moldova…

– Este adevărat că la Chişinău sunt multe fete frumoase? Mai multe decât în Italia la metru pătrat?

– Moldova este o ţară în care concentraţia de femei frumoase este chiar deosebită! Şi asta nu este doar părerea mea. Toţi prietenii mei italieni care au fost aici au rămas plăcut surprinşi de această descoperire! În Facebook mulţi mă întreabă: „Dar este vreo fată urâtă în Moldova?” Iar eu le răspund, glumind, că şi acele „urâte” sunt frumoase!
Cu fetele din Moldova este mai uşor să faci cunoştinţă – dacă sunt interesate de bărbat, nu ascund acest lucru.
Moldovencele ştiu să pună în valoare frumuseţea lor, se îmbracă foarte feminin şi sexy. Începând de la fustă, încalţăminte cu toc, haine frumoase şi elegante şi terminând cu machiajul şi aranjatul părului – toate sunt importante pentru frumuseţea femeii. La noi, în Italia, fetele nici nu vor să arate frumoase! Se îmbracă la fel ca barbaţii, cu jeans şi adidaşi… nu sunt feminine…

– Crezi că italienii care se află la Chişinău transmit o imagine veridică şi pozitivă despre Italia?

– În orice comunitate sunt oameni buni şi oameni răi… Din păcate, sunt şi italieni care nu fac cinste Italiei, transmit modele de subcultură. Dar majoritatea sunt persoane cumsecade şi fac mult pentru imaginea ţării lor.

– Cum îţi vezi viitorul tău şi unde, în Moldova sau în Italia?

– Aceasta este o întrebare de un milion de dolari… Aşa cum nu am ştiut că voi trăi vreodată în Moldova, nu pot să stiu ce se va întâmpla în viitorul meu şi unde voi fi…
Dar în prezent pot să afirm că Moldova reprezintă a doua Patrie a mea şi că mă simt foarte legat de această ţară.

– În cât timp ai învăţat să vorbeşti in limba noastră? Apropo, tu vorbeşti în limba română sau moldoveneşte?

– Sincer, nu ştiu în cât timp am învăţat limba română. Am fost mai întâi în România, în anul 2005. Dar deja vorbeam un pic româneşte, fiindcă la Roma este o comunitate de români şi moldoveni foarte mare. Dacă te duci la Roma, cred că a doua limbă după italiană nu este nici engleza, nici spaniola, dar româna!
Dar eu sunt un caz particular, fiindcă îmi spun toţi că invăţ repede orice lucru!
M-a ajutat mult şi faptul că am studiat latina şi greaca la şcoală (am frecventat Liceul Clasic) şi am observat că limba română seamănă foarte mult cu cea latină. Cuvintele care şi-au păstrat rădăcina latină sunt mai multe în limba română decât în limba italiană.

– Cămaşa democraţiei moldoveneşti îţi vine bine?

– Democraţia, democraţia… Dar chiar există în lumea aceasta? Eu cred că democraţia este numai un vis al popoarelor, dar în realitate cine conduce face ce vrea! La noi în Italia, de exemplu, de multe ori s-au făcut referendumuri ca poporul italian să-şi exprime părerea. Dar după un anumit timp politicienii noştri schimbau totul din nou.
Orice ţară are probleme. Şi în Italia este corupţie, politicieni care se gândesc la interesele lor, care fură banii publici, care folosesc legile în interes personal… Şi la noi sunt oameni care ajung la putere fiindcă au fost ajutaţi de cineva sus-pus, sau au plătit, sau sunt rude cu cineva foarte important… Şi la noi dacă vrei să ai mai multă atenţie din partea unui medic la spital trebuie să plăteşti, dacă vrei un document trebuie să dai nişte bani, dacă cunoşti pe cineva este mai uşor, dacă nu cunoşti şi nu ai bani poţi să mori… Şi la noi dacă vrei un lucru trebuie să ai o cunoştinţă căreia trebuie să-i dai ceva în schimb – bani sau ajutor politic sau sex… Şi la noi s-au auzit cazuri de poliţişti care vindeau informaţii mafiei… Şi la noi un judecător poate fi cumpărat…
În orice stat sunt oameni oneşti şi oameni care fac interesele lor. Nu ştiu dacă este în puterea noastră să schimbăm multe lucruri…

Olga Pârău
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!