Boala angajatului nu va fi indicată în certificatul de concediu medical
Din 15 februarie 2012, în certificatele de concediu medical care urmează a fi prezentate la locul de muncă nu va mai fi indicată afecţiunea de care s-a tratat ori se tratează angajatul.
Schimbarea a fost decisă de Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova, care a constatat că divulgarea diagnosticului încalcă dreptul la viaţa privată a persoanei.
Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a atacat în instanţă Ministerul Sănătăţii, cerând obligarea acestuia la păstrarea secretului medical şi a avut câştig de cauză.
Cazul s-a judecat timp de doi ani, iar prin decizia Curţii Supreme de Justiţie din 15 februarie 2012 s-a pus capăt acestui litigiu, precizează Publika.md.
INSTITUTUL PENTRU DREPTURILE OMULUI DIN MOLDOVA
MOLDOVAN INSTITUTE
FOR HUMAN RIGHTS
IDOM
Comunicat de presă
Indicarea diagnozei în certificatul de concediu medical încalcă dreptul la viața privată a pacientului și contravine legislației în vigoare
Prin Decizia Curții Supreme de Justiţie au fost anulate prevederile care prescriau indicarea diagnozei în certificatul de concediu medical al pacientului.
Conform Instrucțiunii Ministerului Sănătății în certificatul medical a tuturor salariaţilor ce reveneau din concediul medical plătit, era indicată diagnosticul persoanei. Astfel, după prezentarea certificatului de concediu medical la locul de muncă, patronul și alți angajații aflau despre maladia de care a suferit persoana, iar în unele cazuri o asemenea divulgare avea consecințe grave, precum stigmatizarea și discriminarea salariatului.
Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a considerat că o asemenea practică încalcă dreptul la viața privată a persoanei, precum și prevederile mai multor legi a Republicii Moldova și a decis să se adreseze în instanța de judecată împotriva Ministerul Sănătății, solicitând păstrarea secretului medical la eliberarea în certificatul de concediu medical.
După 2 ani de examinare a cazului în instanțele de judecată, prin Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 15 februarie 2012, s-a pus capăt acestui litigiu, iar avocații IDOM au primit câștig de cauză.
Astfel, începând cu 15 februarie 2012 Ministerul Sănătății urmează să se supună Deciziei Curţii Supreme de Justiţie și să excludă practicile de indicare în certificatele de concediu medical a diagnozei sau codului maladiei pacientului. În așa fel va fi asigurat dreptul cetățenilor Republicii Moldova la respectarea vieții private, precum și de a decide asupra transmiterii datelor sale personale terților.
Vanu Jereghi,
Director executiv IDOM
str. Mitropolit Dosoftei, 95A, MD–2004, Chisinau, Moldova, tel./fax: (373 22) 244 911; 838 408; 838 409
e-mail: info@idom.md, pagina web: www.idom.md
Comentarea e interzisă