Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

FMI critică Letonia pentru măsurile de austeritate prea dure

Publicat 00:57 | 08 feb. 2012 // Mapamond // 986 vizualizări

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a criticat marţi, 7 februarie, bugetul Letoniei, marcat, în opinia sa, de măsuri de austeritate prea dure, ce riscă să-i afecteze pe cei mai săraci.

FMI a recunoscut însă şi o calitate: ”În pofida deficienţelor sale, bugetul va ajunge probabil la obiectivul de deficit în conformitate cu obiectivele programului şi ar urma să îndeplinească criteriile de la Maastricht în vederea adoptării euro, obiectivul autorităţilor”, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Multe măsuri bugetare (îngheţarea generalizată a salariilor, tăieri la capitolul investiţii ale statului, ale colectivităţilor şi din întreţinerea şoselelor) sunt de o calitate îndoielnică”, a afirmat FMI, într-un raport privind împrumutul său pentru ţară, care s-a încheiat în decembrie.

”Tăierile de fonduri pentru protecţia socială par inopportune, ţinând seama de creşterea şomajului pe termen lung şi de recurgerea prea mult la programele publice de ocupare a forţei de muncă (pe care autorităţile intenţionează să le reducă în continuare)”, a afirmat FMI.

”Acum când criza s-a încheiat, reechilibrarea bugetară ar trebui să se bazeze mai mult pe reforme structurale”, a mai spus FMI.

Parlamentul leton a adoptat în decembrie un buget pe 2012 care prevede un deficit de 2,5 % din PIB, faţă de aproape 4,5 % în 2011.

Letonia, una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, victimă în 2009 a unei recesiuni vertiginoase, a reuşit totuşi să-şi reducă deficitul bugetar cu o sumă echivalentă cu 15 % din PIB pe durata împrumutului de la FMI, de la sfârşitul anului 2008 până la finele anului 2011.

Letonia intenţionează să adopte euro în 2014.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!