Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Gazprom nu poate majora livrările spre UE: Şi în Rusia e frig

Publicat 00:37 | 08 feb. 2012 // Mapamond // 927 vizualizări

segodnya.ua

Vicepreşedintele Gazprom Aleksandr Medvedev a reconfirmat marţi, 7 februarie, că gigantul rus nu este în măsură să livreze mai mult gaz statelor din Uniunea Europeană, care au făcut cereri suplimentare în perioada gerului.

„În prima săptămână din februarie am primit solicitări de majorare a livrărilor cu 50%. Nu am putut răspunde pozitiv la toate aceste cereri”, a declarat Aleksandr Medvedev în cadrul unei întâlniri, la Vilnius, cu premierul Lituaniei, Andrius Kubilius, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aleksandr Medvedev a adăugat că statele europene dispun de rezerve suficiente pentru a evita problemele. „Consumatorii din Europa nu vor avea de suferit, întrucât pot fi utilizate rezervele de gaze, suficiente pentru 30 de zile”, a spus şeful de la Gazprom, citat într-o ştire Mediafax.

Ţările din UE importă patru cincimi din necesarul de gaze, iar achiziţiile din Rusia reprezintă o treime din importurile europene.

Europa se confruntă de mai multe zile cu un val de frig care a făcut peste 450 de morţi, relevă agenţiile de presă.

Gazprom, care trebuie să satisfacă necesarul de pe piaţa din Rusia, afectată la rândul ei de temperaturile foarte scăzute, a anunţat încă de zilele trecute că nu poate majora livrările în UE.

Gazprom a recunoscut că a redus livrările de gaze cu 10% timp de mai multe zile, dar susţine că acestea au revenit ulterior la nivelul normal.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Marlene Holzner, a declarat, la 6 februarie, că livrările de gaze din Rusia au crescut, dar că încă nu sunt la nivelul de dinainte de săptămâna trecută în România, Germania şi Italia.

Potrivit Mediafax, consumul de gaze din România a atins în ultimele zile valori record, depăşind 70 de milioane de metri cubi pe zi. Importurile reprezintă în această perioadă aproximativ 25% din consumul României, diferenţa fiind asigurată cu gaze din producţia internă şi depozite.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!