Mărţişor-brăţară şi mărţişor-salbă – la fel cum purtau dacii
La 1 martie, dăruim şi primim în dar mărţişoare – simbolul primăverii. O primăvară frumoasă!
Unii etnografi din Republica Moldova îşi propun să reînvie tradiţia purtării mărţişoarelor la mână, la gât sau la gleznă.
Felul în care erau purtate mărţişoarele de strămoşii noştri cu mii de ani în urmă a fost prezentat în cadrul unei expoziţii organizate la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, relatează, într-un reportaj, Prime TV.
Elldor.Info relevă că, de-a lungul secolelor, mărţişoarele s-au purtat la gât, ca salbă, la mână, ca brăţară, iar acum se poartă preponderent la piept, lângă inimă.
Etnografii spun că mărţişoarele dacilor erau salbe din pietricele de două culori (albe şi roşii sau negre) înşirate pe o aţă şi purtate în jurul gâtului, dar şi monede fixate pe un şnur alb-negru din lână.
În Chişinău, unii meşteri populari vând şi mărţişoare-brăţări împletite din fibre, foarte apropiate de forma tradiţională, purtată la piept, a simbolului.
Cei care doresc să poarte la gât sau la mână mărţişoare din pietricele îşi pot cumpăra la târguri salbe sau brăţări din coral roşu şi să aleagă dintr-o mulţime de varietăţi de pietre semipreţioase de culoare albă, apoi să le combine.
Cel mai frecvent, partea albă a mărţişorului este realizată din coral, perle sau agate de culoare albă, iar cea roşie – din fragmente de coral roşu sau din alte cristale de această culoare (pietre semipreţioase mai rar întâlnite).
Pe aceeaşi temă: Mărţişorul – simbolul ce ne însoţeşte de mii de ani
Comentarea e interzisă