Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Negocierile în format “5+2” de la Dublin

Publicat 19:57 | 29 feb. 2012 // Politică, Radar, Republica Moldova // 1.928 vizualizări

Părţile au discutat un set de principii şi proceduri organizatorice ale procesului de negocieri.
S-a convenit să fie activizat dialogul Chişinău – Tiraspol.
Următoarea reuniune în formatul “5+2” va avea loc în aprilie.

Eugen Carpov

La 28 şi 29 februarie, în capitala Irlandei, oraşul Dublin, s-a desfăşurat prima din acest an rundă de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceprim-ministrul Eugen Carpov, informează, într-un comunicat, Biroul pentru reintegrare.

“În cadrul acestei runde, au continuat discuţiile pe marginea unui set de principii şi proceduri organizatorice ale procesului de negocieri. În timpul dezbaterilor a fost înregistrat un anumit progres în ceea ce priveşte coordonarea aspectelor ce ţin de gestionarea negocierilor în formatul “5+2”, urmând ca discuţiile să continue pe parcursul următoarei runde”, se arată în comunicat.

De asemenea, la Dublin “a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea agendei generale a procesului de negocieri. În opinia majorităţii delegaţiilor, procesul de negocieri trebuie să se bazeze pe o agendă comprehensivă, care urmează să includă subiecte ce vizează aspectele politice ale reglementării, probleme cu caracter economic, social, chestiuni de securitate, măsuri de consolidare a încrederii ş.a.”.

La negocieri “au fost discutate mecanismele de interacţiune între formatul de negocieri politice “5+2” şi Grupurile de lucru privind măsurile de încredere, fiind remarcată necesitatea intensificării activităţii acestora. În acest sens, urmează să fie activizat dialogul între Chişinău şi Tiraspol”, potrivit comunicatului Biroului pentru reintegrare.

La finele reuniunii, delegaţia Chişinăului “s-a adresat către participanţi cu un apel de a asigura caracterul paşnic şi conciliator al evenimentelor de comemorare ce vor avea loc la 2 martie curent”.

Următoarea reuniune în formatul “5+2” este programată pentru luna aprilie, precizează Biroul pentru reintegrare.

Elldor.Info relevă că din formatul “5+2” pentru reglementarea diferendului transnistrean fac parte negociatori din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova, din partea administrației separatiste de la Tiraspol, mediatori din partea Federației Ruse, Ucrainei, OSCE și observatori din partea UE și SUA.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!