Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Oficial: Ruşii au ajuns la lacul antarctic Vostok, după ce au forat 4 km (foto)

Publicat 09:10 | 09 feb. 2012 // Accente Info, Elldorscop, Ştiinţă // 1.469 vizualizări

ria.ru

Cercetătorii ruşi au reuşit să ajungă la suprafaţa misteriosului lac Vostok din Antarctida (Polul Sud), ascuns sub un strat de gheaţă de aproape patru kilometri. Forajele au durat peste 30 de ani. La 8 februarie, ştirea a fost confirmată oficial, de către Institutul pentru Studii Arctice şi Antarctice de la Moscova, relatează RIA Novosti.

„Duminică (5 februarie 2012), oamenii noştri de ştiinţă au încheiat operaţiunile de forare şi au atins suprafaţa lacului, la o adâncime de 3.768 de metri”, declara pentru RIA Novosti o sursă din mediile ştiinţifice ruse.

Izolat de suprafaţa continentului de multe milioane de ani, acest lac cu apă pură, lung de 250 de kilometri şi lat de 50 de kilometri, ar putea conţine forme de viaţă necunoscute ştiinţei, scrie Mediafax.

Forările au fost întrerupte în 1998, la adâncimea de 3.580 de metri şi la o distanţă de doar 188 de metri deasupra lacului, fiind reluate în ianuarie 2012.

Pauza a fost luată în urma unor apeluri ale comunităţii ştiinţifice internaţionale.

Rusiei i s-a cerut să aştepte apariţia unor tehnologii de forare mai sigure, în scopul evitării unei catastrofe ecologice.

Savanţii ruşi speră că după examinarea calotei glaciare şi a apei din acest lac vor putea alcătui un „scenariu” al schimbărilor climatice naturale, aplicabil pentru următoarele milenii.

Elldor.Info

ria.ru

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!