Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Scrisori de la-La-la (3) De ce ar trebui să i se ceară scuze Domnicăi

Publicat 01:29 | 02 feb. 2012 // Şi altele... // 2.393 vizualizări

Bună, dragilor!

Vă scrie Lala.

Nu v-am mai scris de ceva vreme… Între timp s-au întâmplat multe…

Dar, mai întâi, vreau să ştiu dacă vă simţiţi bine.
Cum vă merge în 2012?

Spuneam că între timp s-au întâmplat multe. Atâtea s-au scris şi s-au spus, vrute şi nevrute. Despre toate. Inclusiv despre naufragiul navei „Concordia”.

De ce trebuie să ne intereseze?

Păi, pentru că suntem umani şi o tragedie ne stârneşte nu doar curiozitate, dar şi compasiune pentru cei care au avut de suferit sau şi-au pierdut viaţa. Şi nedumerire faţă de cei care au greşit, pentru că de greşeli umane este vorba, nu despre altceva.

S-ar fi putut evita, spun oficialităţile, membrii echipajului şi martorii.

Şi pentru că a fost implicată o concetăţeancă de-a noastră, Domnica Cemortan.

Ceea ce s-a scris, s-a spus sau s-a insinuat a ştirbit oarecum imaginea moldovencelor în lumea întreagă.

Pentru că despre tânăra blondă aflată lângă căpitanul navei în cabina de comandă a scris toată presa mondială. Şi mai scrie…

Glumele la ordinea zilei cu referire la moldovence sunt, în general, două: „E-he-he, moldovencele astea sunt în stare să scufunde nave!”, „Căpitanul a vrut să se „închine” Insulei Nuferilor, dar nu i-a reuşit, pentru că mai devreme i se închinase moldoveanca lui”.

Dar se pare că doi jurnalişti de la „Corriere della Sera” au hotărât să ne „răzbune” pe noi, moldovencele, în cartea „Concordia, istoria adevărată”. 

Este vorba de Fiorenza Sarzanini şi Marco Imarisio, care au încercat să reconstituie acele clipe de oroare.

Un pasaj din carte se referă la Domnica: „Într-o italiană perfectă, Domnica povesteşte că a lucrat în calitate de hostess timp de trei luni, până cu o săptămână înainte să plece nava în croazieră. Colegii ei au rămas pe navă şi ea a hotărât să călătorească alături de ei, de data aceasta în calitate de turistă. A avut bilet, a fost înregistrată în lista pasagerilor…
Ceea ce-şi reproşează Domnica este faptul că inducea în eroare persoanele de pe navă, repetând anunţul căpitanului. Dar aceasta, desigur, nu este vina ei…”

„Repetam în limba rusă ceea ce Schettino sau adjunctul lui îmi spuneau în italiană. „Mergeţi la cabinele voastre, e doar o defecţiune la instalaţia electrică.” Am repetat de zeci de ori acest anunţ… Îmi pare rău, dar nu aveam cum să ştiu ceea ce se întâmpla cu adevărat.”

„Până la urmă va trebui să-i cerem scuze. Prezenţa Domnicăi Cemortan în cabina de comandă nu este un detaliu fundamental, nu schimbă cursul evenimentelor şi nu explică cauzele dezastrului”, continuă jurnaliştii de la „Corriere della Sera”.

adevarul.ro/md

Ei mai spun că numele fetei a fost „aruncat” pe masa anchetatorilor în mod intenţionat, fiind folosit ca un instrument de presiune asupra vieţii personale a comandantului Schettino, pentru a-l convinge să povestească totul.

Deşi versiuni sunt multe şi mărturiile sunt diferite, deşi mulţi continuă să o mai „condamne” pe concetăţeanca noastră, eu mă bucur şi chiar vreau să le spun mulţumesc acestor doi jurnalişti care încearcă să dea la o parte din toată această afacere partea care nu ne priveşte pe noi – viaţa personală a altora.
Chiar nu are nici o vină…

Doar că poate reuşea să scape mai „ieftin” din toată această nenorocire, dacă nu se arunca în braţele jurnaliştilor cu interviuri chiar din primele ore de după naufragiu.

Este adevărat că televiziunea, mass media în general, este un mijloc foarte puternic de a-ţi face imagine. Dar, în acelaşi timp, te poate distruge. De asta Domnica nu a ţinut cont…

Vă îmbrăţişez cu drag.

Aştept scrisorile voastre: lalaell36@yahoo.it

Lala

1 Comentariu

  1. Mihaela R. spune:

    Lala, tragedia-i tragedie, dar tare le mai plac oamenilor istoriile de amor. Prea italiană scrie (parcă ar triumfa) că Domnica a recunoscut la interogatoriu că-i îndrăgostită de căpitan. Presa din România subliniază că Domnica are cetăţenie dublă – a RM, dar şi a României. Presa din Germania a găsit şi ea o legătură cu fata – un neamţ a filmat-o cândva. 🙂 Şi Domnica cu sutienul în culorile fermecate ale Tricolorului! Superwomen! Apropo, costumul lui Superman tot e albastru-galben-roşu. Câtă putere are Tricolorul nostru! 🙂

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!