Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

SUA: Barack Obama, acuzat de republicani că „pătează” prevederile constituţionale

Publicat 08:34 | 09 feb. 2012 // Mapamond // 835 vizualizări

Obama, acuzat de republicani că atacă libertatea religioasă prin prevederi privind contracepţia

whitehouse.gov

Republicanii l-au acuzat miercuri (8 februarie) pe preşedintele american Barack Obama de un atac sistematic contra religiei prin intermediul reformei sale a asigurărilor de sănătate, o dispoziţie a acesteia urmând să oblige asiguratorii să ramburseze cheltuielile de contracepţie.

Într-un discurs virulent în Congres, preşedintele Camerei Reprezentanţilor John Boehner a criticat această nouă reglementare, apreciind că ea „constituie un atac fără echivoc împotriva libertăţii religiose din Statele Unite”.

El i-a îndemnat pe aleşi să se ridice împotriva acestei dispoziţii, anunţată luna trecută de secretarul Sănătăţii. „Acest atac al autorităţii federale împotriva libertărţii religioase nu ar trebui să existe şi nu va exista”, a declarat el.

Începând din 1 august, noile contracte vor cuprinde aceste dispoziţii. Asiguratorii care, pe baza credinţelor lor religioase, nu vor furniza asigurări pentru contracepţie, vor mai avea un an, până la 1 august 2013, să se conformeze noilor reguli.

Această obligaţie a fost contestată de Conferinţa Episcopilor americani. Cu nouă luni înaintea alegerilor prezidenţiale, republicanii au reluat atacul, părând că vor să-l penalizeze pe preşedinte în rândul alegătorilor catolici.

Senatorul republican John Thune l-a acuzat pe preşedinte că „pătează” prevederile constituţionale privind libertatea religioasă, evocând „o distrugere sistematică a libertăţii religioase”.

În aceeaşi conferinţă de presă, senatoarea Kelly Ayotte a declarat că această problemă nu ţine de „dreptul femeilor, ci de libertatea religioasă” în general. „Este un afront împotriva a tot ceea ce apărăm noi ca americani”, a subliniat ea.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a dat asigurări miercuri că Barack Obama este „foarte sensibil la aceste probleme” şi „doreşte să găsească o cale de conciliere”.

Sondaje recente au arătat că majoritatea catolicilor, dar şi americanii în general, susţin această nouă legislaţie.

Câţiva aleşi democraţi influenţi, între care şi senatorul Joe Manchin, s-au delimitat de Barack Obama, afirmând vineri, într-o scrisoare, că o asemenea dispoziţie este „nu doar inacceptabilă, ci şi anti-americană”.

Mediafax

whitehouse.gov

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!