Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Adevărul despre descoperirea epavei Titanicului

Publicat 21:29 | 13 mart. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.499 vizualizări

class.ro

A fost dezvăluită misiunea secretă ce a dus la descoperirea epavei Titanicului

Puţini oameni ştiu că în 1985, atunci când oceanograful Robert Ballard a descoperit epava Titanicului în Atlanticul de Nord, la o adâncime de 3795 de metri, acesta desfăşura de fapt o misiune secretă pentru guvernul SUA.

Ballard a dezvăluit într-un interviu care era, de fapt, misiunea sa: „SUA tocmai semnaseră acordul SALT cu Uniunea Sovietică, iar oficialii americani doreau să investigheze posibilitatea de a arunca armele nucleare în ocean. Marina SUA dorea să verificăm ce s-a petrecut cu două submarine nucleare scufundate, să vedem ce efecte au avut asupra faunei din apropiere. Pentru că nu doream ca ruşii să ştie care este misiunea, căutarea epavei Titanicului era acoperirea noastră”.

bloomberg.com

Ballard ajunsese la o înţelegere cu Marina SUA: dacă termina la timp analiza submarinelor scufundate, putea folosi timpul rămas pentru a căuta epava Titanicului.

Descoperirea epocală nu a fost singura reuşită a lui Ballard. De atunci, acesta a găsit alte epave importante: crucişătorul german Bismarck (descoperit în 1989), portavionul american Yorkown (în 1998) şi chiar şalupa comandată de John F. Kennedy în cel de-al doilea război mondial, PT-109 (descoperită în 2002).

Întrebat dacă Titanicul este cea mai importantă descoperire a sa, Ballard a oferit un răspuns surprinzător: „Cele mai importante descoperiri ale mele sunt izvoarele hidrotermale din Atlantic, despre care nu se ştia că există, şi epavele din Marea Neagră. Marea Neagră este cel mai extraordinar muzeu al istoriei omeneşti datorită apelor sale anoxice, ce permit o conservare extraordinară”.

Sursa: Descopera.ro, cu referire la Bloomberg.com

bloomberg.com

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!