Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Bucureşti: Istoria postului Radio Europa Liberă – expoziţie la Facultatea de Ştiinţe Politice

Publicat 13:54 | 13 mart. 2012 // Cultură, Mapamond, România // 2.285 vizualizări

O expoziţie care prezintă, prin intermediul textelor, imaginilor foto şi video, istoria postului Radio Europa Liberă, de la lansarea sa din 1951 şi până azi, s-a deschis, luni seară, 12 martie, la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice.

Intitulată „Vocea Europei – Radio Europa Liberă în perioada Războiului Rece”, expoziţia se concentrează asupra serviciilor cehoslovace, ungare, poloneze, româneşti şi bulgare şi prezintă personalităţile şi evenimentele cheie din istoria radioului, precum şi impactul pe care acesta l-a avut în lagărul sovietic asupra evenimentelor politice şi sociale din timpul Războiului Rece, cum ar fi Revoluţia Ungară din 1956 şi Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia anului 1989.

Expoziţia este curatoriată de către Zuzana Jurgens (Centrul Ceh Munchen) şi Prokop Tomek (Institutul Istoriei Militare, Praga) şi deschide Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului „One World Romania 5”.

În acelaşi cadru, tot la Facultatea de Ştiinţe Politice, participanţii la eveniment au putut „audia” o inedită „expoziţie audio” care cuprinde fragmente din emisiuni difuzate de postul de Radio Europa Liberă în timpul Revoluţiei Maghiare din 1956.

Evenimentul, organizat de Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Republicii Ungare, Ambasada Republicii Polone, Ambasada Republicii Slovace, Centrul Ceh şi Institutul Ceh pentru Studiul Totalitarismului, se înscrie în suita de manifestări care evidenţiază rolul Europei Libere în ţările Grupului de la Vişegrad şi în România şi Bulgaria în perioada Războiului Rece.

Manifestarea este organizată cu ocazia preşedinţiei cehe în Grupul Vişegrad.

La eveniment au fost prezenţi, alături de Laurenţiu Vlad, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi de directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Rene Kubasek, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Jiri Sitler, alţi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti.

Radio Europa Liberă (în engleză Radio Free Europe, Radio Liberty (RFE/RL)) este o organizaţie şi un post de radio finanţat de Congresul Statelor Unite care a transmis în ţările Europei de Est şi emite în Orientul Mijlociu. În perioada 1985 – 1993 din RFE/RL, Inc., a făcut parte şi departamentul Radio Free Afghanistan.

Autorităţile sovietice şi cele din celelalte ţări comuniste au încercat în mod regulat să bruieze emisiunile posturilor RFE/RL, eforturi care nu au încetat decât în 1988, bruierea din România a emisiunilor departamentului românesc încetând în 1964.

Astfel, la începutul anului 1981, Securitatea română avea intenţia să-l asasineze pe Emil Georgescu, cunoscut realizator al emisiunilor Actualitatea românească, acesta fiind victima unui atentat pus la cale de doi francezi, care i-au aplicat multe lovituri de cuţit. Georgescu a supravieţuit, dar a murit la scurt timp după aceea în urma îmbolnăvirii de cancer. De asemenea, la Paris, Monica Lovinescu, care conducea redacţia RFE locală, a fost bătută crunt de doi indivizi.

După căderea regimurilor comuniste în Europa de Est şi în URSS, bugetul pentru RFE/RL a fost redus în mod considerabil, centrala postului de radio fiind mutată la Praga în 1995, iar operaţiile europene mult reduse, cu excepţia celor ale departamentului slav de sud.

Operaţiile au fost extinse însă în alte zone: în 1998 şi-au început transmisiile Radio Free Iraq şi în 1999 a luat fiinţă o emisiune în limba persană (farsi) – Radio Farda. În acelaşi an, a început o emisiune în Kosovo, iar în anul 2002 Radio Free Afghanistan şi-a reluat emisiunile şi s-a unit cu Radio Farda.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!