Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cimbrul combate acneea (studiu). Ce alte afecţiuni tratează de mii de ani

Publicat 09:07 | 31 mart. 2012 // Elldorscop, Sănătate // 2.425 vizualizări

Cimbrul ar fi un tratament mult mai eficient împotriva acneei decât cremele care se găsesc în comerţ, arată o echipă de cercetători de la Leeds Metropolitan University, care a studiat efectele cimbrului, gălbenelelor şi mirului asupra Propionibacterium acnes, bacteria care provoacă acneea, infectând porii.

Chiar dacă cele trei plante aromatice ucid bacteria în cinci minute, cel mai eficient s-a dovedit a fi cimbrul.

Studiul, unic în felul lui, “este primul care demonstrează efectul cimbrului, gălbenelelor şi mirului asupra bacteriei care produce infecţia, ducând la acnee”, arată Margarita Gomez-Escalada, adăugând că sunt necesare şi alte studii, mai aprofundate.

“Rezultatele noastre arată faptul că tratamentele naturale pot fi la fel de eficiente, dacă nu mai mult, ca tratamentele chimice”, mai spune ea.

Sursa: Agerpres

Cimbrul, planta curajului

aitt.md

Există două plante cunoscute cu denumirea de “cimbru” – cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), folosit doar ca remediu de sănătate, şi cimbrul de gradină (Satureja hortensis), cu aromă mai blândă, folosit şi în mâncare, dar şi în medicina populară.

În Grecia antică, cimbrul era un ingredient indispensabil în alimentaţia tinerilor războinici, cărora – se spunea – le amplifica încrederea în sine şi curajul.
Cei mai mulţi cercetători spun că denumirea ştiinţifică a cimbrului „Thymus” vine de la grecescul „thymos”, care înseamnă curaj, potrivit unui articol din “Formula As”.

Medicii greci şi apoi cei ai evului mediu recomandau cimbrul pacienţilor slăbiţi fizic şi psihic, pentru efectele sale tonice şi revigorante.

Dacii numeau cimbrul „cinuboila” şi îl foloseau atât în alimentaţie, cât şi ca remediu.

Consacrarea cimbrului ca medicament a pornit, însă, în evul mediu, când arabii au început să fabrice uleiuri volatile prin distilare.
Cunoscut de un cerc foarte restrâns de „iniţiaţi”, uleiul de cimbru prevenea şi ajuta la combaterea ciumei, a holerei, a tuberculozei pulmonare, a frigurilor galbene.
Exista scrieri orientale care menţionează folosirea cu succes a acestui remediu chiar şi contra sifilisului sau a dizenteriei.

Studii făcute în laboratoare sau spitale din Germania, Spania, Elveţia, Japonia, Anglia ori România au arătat faptul că cimbrul, în special uleiul volatil obţinut din el, are efecte antibiotice extrem de puternice şi cu un spectru foarte larg.

Mai mult, s-a demonstrat că bacteriile nu pot dezvolta rezistenţă la uleiul de cimbru, aşa cum o fac în cazul antibioticelor de sinteză, deoarece acest ulei are componente atât de multe şi de variate, încât face imposibilă o adaptare a microorganismelor.

În plus, studii foarte recente arată că un antibiotic administrat în paralel cu uleiul de cimbru este mult mai eficient decât luat singur.

Atenţie! Supradozat, cimbrul şi mai ales uleiul volatil extras din el dau reacţii adverse extrem de puternice: convulsii, vărsături, dureri abdominale puternice, delir.
Ingerarea cimbrului este contraindicată femeilor însărcinate.
De asemenea, femeile care alăptează vor consuma maximum 1 gram de cimbru pe zi şi vor evita administrarea internă a uleiului volatil de cimbru.
Extern, cimbrul poate da persoanelor cu sensibilitate alergică mărită reacţii alergice la nivel cutanat, iar aplicat multă vreme pe piele poate produce leziuni cu aspectul unei arsuri.

În tratamente, cimbrul este utilizat sub formă de: pulbere, ulei volatil, extract hidroalcoolic (tinctură), infuzie combinată, infuzie fierbinte.

Tratamente interne cu cimbru:

* Bronşita acută, răceala (viroză respiratorie)
* Bronşita cronică, tuse convulsivă, tuse productivă
* Astmul, pneumonia, infecţiile respiratorii recidivante
* Laringita, faringita, amigdalita
* Colita, enterocolita, colon iritabil, colon spastic
* Diaree, adjuvant în dizenterie
* Tulburări ale circulaţiei cerebrale, prevenirea accidentului vascular cerebral
* Colesterol
* Tromboze
* Infecţii renale şi urinare, adjuvant în uretrită (inclusiv gonococică)
* Adjuvant în hipertensiune arterială
* Viermi intestinali
* Infecţia cu Giardia lamblia
* Candidoza bucală, digestivă, respiratorie, genitală

Tratamente externe cu cimbru

* Sinuzita
* Răni, ulcere pe piele, arsuri
* Circulaţie periferică deficitară
* Micoza vaginală, candidoza vaginală, leucoree, infecţii bacteriene genitale
* Reumatism
* Micoze localizate pe unghii (onicomicoze)
* Micoze localizate la degetele picioarelor (boala piciorului de atlet)
* Gingivite, carii, placa bacteriană

Pe larg despre tratamentele cu cimbru (modalităţile de preparare şi de administrare) scrie revista “Formula As”: “O plantă revoluţionară: cimbrul”

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!