Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Demonstrat! Gravitaţia terestră nu are aceeaşi intensitate peste tot

Publicat 22:08 | 20 mart. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.188 vizualizări

Mai mulţi fizicieni i-au asigurat unui pitic de grădină o călătorie în jurul lumii pentru ca acesta să fie cântărit în mai multe puncte de pe glob, cu scopul de a demonstra faptul că gravitaţia nu se exercită peste tot cu aceeaşi intensitate la suprafaţa Terrei.

Din Peru la Mumbai, din Mexic la Sydney, de la Tokyo la Polul Sud, Kern, un pitic de grădină cu o scufie albastră şi ascuţită, a fost fotografiat în toate punctele unde a fost cântărit.

Proiectul a fost finanţat de un fabricant german de cântare de mare precizie, care a dorit să îşi promoveze astfel produsele, şi a permis măsurarea variaţiilor gravitaţiei terestre care afectează greutatea lui Kern.

Astfel, la Mumbai, în India, Kern a avut o greutate de 307,56 de grame, iar în Antarctica el a cântărit 309,82 de grame.

„Cei mai mulţi dintre oameni nu sunt conştienţi de faptul că gravitaţia terestră variază uşor, în funcţie de locul în care te afli. Principalul motiv este forma planetei noastre”, a explicat într-un comunicat de presă coordonatorul experimentului, Tommy Fimpel.

„Deşi pare greu de crezut, Terra are în realitate forma unui cartof, iar oamenii pot să cântărească cu până la 0,5% mai mult sau mai puţin, în funcţie de locul în care se află. Am considerat că experimentul nostru va reprezenta o manieră amuzantă de a cuantifica acest fenomen”, a adăugat el.

Următoarea etapă din călătoria piticului de grădină Kern este Snolab, un centru ştiinţific canadian consacrat studiului particulelor elementare, situat la o adâncime de doi kilometri sub scoarţa Terrei. Kern va vizita apoi celebrul Large Hadron Collider (LHC) de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva.

Periplul lui Kern, rezultatele măsurătorilor sale, dar şi fotografiile din albumul său de vacanţă pot fi consultate pe site-ul www.gnomeexperiment.com.

Sursa: Mediafax

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!