Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Dumnezeu ne iubeşte

Publicat 22:49 | 30 mart. 2012 // Radar, Spiritualitate // 1.117 vizualizări

Denia Canonului cel Mare la Catedrala patriarhală:
„Dumnezeu ne iubeşte, oricât de păcătoşi am fi“

Miercuri, 28 martie, în săptămâna a V-a a Postului Mare, slujba Deniei Canonului cel Mare a fost oficiată la Catedrala patriarhală din Bucureşti de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În cadrul Deniei Canonului cel Mare, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a citit, după rânduială, Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, scrisă de Sfântul Ierarh Sofronie, patriarhul Ierusalimului, arătând că „este impresionantă în viaţa ei nu numai pocăinţa de care a dat dovadă, ci dragostea mare pe care Dumnezeu o are pentru cei care se pocăiesc”.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Preasfinţia Sa a explicat că tânguirea canonului „îndeamnă sufletul nostru către pocăinţă şi către apropierea de Dumnezeu”, iar „Sfântul Andrei Criteanul arată sufletului fiecăruia dintre noi care este calea pe care trebuie să o urmeze în timpul acestui post”.

În cele peste 250 de strofe sunt amintite personalităţi ale Vechiului Testament şi oameni care au păcătuit, prooroci, patriarhi sau regi, „din fiecare exemplu bun sau mai puţin bun autorul aducând o învăţătură mântuitoare de suflet”.

De asemenea, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a amintit că s-a rânduit a se săvârşi prima slujbă de Denie din Postul Mare în cea de-a cincea săptămână „ca să conştientizeze fiecare dintre noi acum, când postul se apropie de sfârşit, că se cuvine să umblăm în aceeaşi cale în care am umblat şi până acum, nu cumva să lenevim, nu cumva să lăsăm deoparte postirea, nu cumva să nu căutăm pocăinţa, nu cumva să nu căutăm rugăciunea”.

„Slujba Deniei din seara aceasta şi mai ales viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să stăm treji, să cunoaştem Scripturile şi să le împlinim, să căutăm să trăim în pocăinţă şi mai ales viaţa noastră să fie plăcută înaintea lui Dumnezeu.

Dar învăţătura cea mai de preţ din seara aceasta este faptul că Dumnezeu ne iubeşte, oricât de păcătoşi am fi şi că El dăruieşte nu numai iertare, ci şi harul Său dacă noi ne întoarcem şi ne pocăim şi umblăm după poruncile Sale”, a încheiat Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Canonul de pocăinţă alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul a fost citit fragmentat în primele patru zile ale Postului Mare, la slujba Pavecerniţei Mari, iar miercuri seara a fost citit integral, pentru a aminti credincioşilor de chipurile drepţilor şi sfinţilor care s-au înălţat la Dumnezeu prin pocăinţă şi smerenie.

Alexandru Briciu
Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!