Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Oficial rus i-a vorbit lui Marian Lupu despre importanţa CSI, care “poate completa” UE

Publicat 17:26 | 26 mart. 2012 // Accente Info, Politică, Radar, Republica Moldova // 968 vizualizări

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, însoţit de o delegaţie parlamentară, se află la Almatî, Kazahstan, unde participă, în perioada 26-28 martie, la şedinţa festivă a Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI. Reuniunea este prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la constituirea organizaţiei.

În prima zi a vizitei, luni, 26 martie, Marian Lupu a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, preşedintă a Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI.

“Valentina Matvienko a subliniat importanța CSI, care, după prăbușirea URSS, a creat condiții pentru separarea civilizată a fostelor republici unionale”, informează Serviciul de presă al Parlamentului de la Chişinău.

Valentina Matvienko i-a spus lui Marian Lupu că “în Federația Rusă se simte o nostalgie după cultura moldovenească și a enunțat ideea semnării, între țările noastre, a unui Acord de cooperare culturală, care, printre altele, ar presupune deschiderea unor centre culturale comune, în Republica Moldova și în Rusia”, se mai arată în comunicat.

Totodată, “Valentina Matvienko a declarat că semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană nu contravine relațiilor din cadrul Adunării Interparlamentare a CSI, acestea urmând doar să se completeze reciproc”.

Marian Lupu “a menționat că Parlamentul Republicii Moldova este deschis unui dialog constructiv și pragmatic cu Consiliul Federaţiei al Adunării Federale a Federaţiei Ruse, precum și pentru fortificarea colaborării între parlamente”.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău a reconfirmat interesul Republicii Moldova pentru “menținerea unei dinamici pozitive a relațiilor bilaterale moldo-ruse”.

Marian Lupu s-a referit la necesitatea semnării unui acord bilateral în domeniul migrației forței de muncă.

De asemenea, potrivit comunicatului, preşedintele Parlamentului s-a pronunțat pentru semnarea unui nou acord de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova și a abordat subiectul exportului de vinuri moldovenești în Rusia.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!