Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Referendumuri inedite în Elveţia

Publicat 18:03 | 11 mart. 2012 // Mapamond // 1.137 vizualizări

Elveţienii vor decide asupra unor teme de interes public cum ar fi extinderea numărului de zile de concediu plătit pe an, limitarea numărului de rezidenţi străini în staţiunile de iarnă, amenajarea unor locuri pentru prostituate.

Elveţienii votează duminică (11 martie) într-o serie de referendumuri pe teme de interes public.

Un subiect-cheie asupra căruia trebuie să decidă elveţienii se referă la instituirea a şase săptămâni de concediu plătit pe an, în loc de patru, câte sunt în prezent.

O altă problemă este dacă să se accepte sau nu limitarea la 20% a numărului de rezidenţi secundari în staţiunile de sporturi de iarnă.

Elveţienii trebuie să mai decidă dacă beneficiile din loterii şi pariuri sportive trebuie să fie integral destinate unor scopuri de utilitate publică.

Pe plan local, locuitorii din Geneva – oraşul unde îşi au sediul Consiliul ONU pentru drepturile omului şi Crucea Roşie – vor decide dacă le permit autorităţilor să impună amenzi de până la 110.000 de dolari celor care protestează fără autorizaţie.

Loc special pentru prostituate

Şi autorităţile locale din Zurich îi cheamă pe cetăţenii acestui oraş să se pronunţe prin referendum cu privire la amenajarea unui loc special pentru prostituate.

Proiectul a fost propus de poliţie care încearcă astfel să degajeze centrul oraşului unde prostituţia, care este legală în Elveţia, nu mai poate fi controlată.

Astfel, autorităţile vor să construiască o parcare specială pentru maşinile prostituatelor, cu locuri delimitate prin panouri care să garanteze intimitatea.

Amenajarea i-ar costa pe contribuabili 2,39 milioane de franci elveţieni, dar autorităţile speră să-şi amortizeze investiţia prin închirierea locurilor de parcare.

Potrivit presei elveţiene, ideea nu este originală. Ea a fost preluată din Germania, unde astfel de parcări au fost deja construite în oraşele Essen şi Koln.

Victor Gheorghe
Radio România Actualităţi

Elveţienii au respins propunerea de a mări durata concediului de odihnă anual

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!