Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Arma supremă a SUA în acţiune (video)

Publicat 23:11 | 05 apr. 2012 // Mapamond, Ştiinţă // 1.392 vizualizări

Aparatele de zbor fără pilot sunt intens folosite de armatele moderne. De aceea, în Statele Unite sunt mai multe persoane care învaţă să controleze de la distanţă astfel de aparate, decât piloţi instruiţi pentru aviaţie militară.

BBC a mers la baza aeriană de la New Mexico, acolo unde americanii şi britanicii învaţă să controleze aceste aparate formidabile, cu ajutorul cărora armatele pot spiona extrem de eficient şi pot lansa rachete extrem de rapid.

Cele mai folosite drone sunt Predator şi Reaper, iar colonelul Ken Johnson, comandantul Centrului de Operaţiuni 49, le-a explicat celor de la BBC cum funcţionează aceste aparate.

Dronele au camere high-tech şi arme instalate sub aripi. Dar, în ciuda numelui de dronă, „avioanele acestea au pilot, ba chiar o întreagă echipă, numai că la mare depărtare”, spune Johnson.

Doi oameni controlează o dronă

„Aşadar nu sunt avioane-robot”, subliniază colonelul. Cei şcoliţi la baza aeriană învaţă, de exemplu, cum să recunoască, cu ajutorul umbrelor dintr-o imagine, dacă persoana de la sol poartă o armă sau nu.

Jurnaliştilor le-a fost permis să vorbească cu cei instruiţi, dar numai după ce au fost de acord să nu dezvăluie numele şi nici măcar prenumele acestora.

„Echipajul” care comandă o dronă este compus din două persoane: una ghidează drona în aer, cealaltă operează camerele şi senzorii.

Controverse

Dronele americane au fost implicate în numeroase atacuri controversate. În Pakistan, rachetele lansate de pe drone ţintesc insurgenţi, deşi acest stat nu este în război cu SUA.

Cine este ţinta, de ce şi ce va urma sunt detalii secrete. Au fost chiar cazuri în care atacurile cu drone au făcut victime în rândurile civililor.

În 2010, au fost cele mai multe atacuri cu ajutorul dronelor – 130, după informaţiile Biroului de Jurnalism Investigativ. În lunile trecute din 2012, au avut loc circa 15 astfel de atacuri.

Sursa: Realitatea.net

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!