Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Numai 226 de mii de cetăţeni şi-a făcut România timp de 20 de ani în Republica Moldova

Publicat 10:24 | 24 apr. 2012 // Politică, Republica Moldova, România, Social // 1.263 vizualizări

timpul.md

Un număr de 226.507 de persoane din Republica Moldova au redobândit cetăţenia română din 1991 până în 15 august 2011, potrivit unui studiu lansat de Fundaţia Soros şi citat de Mediafax şi Realitatea.net.

“Între timp, având în vedere ritmurile crescânde de procesare a dosarelor din ultimii doi ani, probabil mai putem adăuga încă câteva zeci de mii de noi cetăţeni” ai României, a apreciat Sergiu Panainte, unul dintre autorii studiului.

Scopul principal al studiului a fost de a demitiza prejudecăţile potrivit cărora România şi-ar face peste noapte o mulţime de cetăţeni în Republica Moldova şi ar introduce „pe uşa din dos” milioane de noi persoane pe piaţa muncii UE.

“Se poate vedea astfel foarte clar că nu există milioane de cetăţeni noi”, a menţionat Sergiu Panainte.

Autorii studiului au evidenţiat „hăţişul instituţional” prin care trebuie să treacă şi în prezent solicitanţii de cetăţenie română şi au elaborat o serie de recomandări ce vizează eficientizarea procedurii de depunere şi soluţionare a dosarului de redobândire a acesteia.

Elldor.Info precizează că n-au fost făcute publice date oficiale cu privire la numărul cetăţenilor Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia României.

Nici Federaţia Rusă n-a anunţat oficial câţi cetăţeni are în Republica Moldova. Responsabili de la Ambasada Rusiei la Chişinău precizau doar că în Republica Moldova locuiesc în jur de 150 de mii de cetăţeni ruşi cu drept de vot, iar vicepremierul Dmitri Rogozin declara că aproximativ 160.000 de cetăţeni ai Rusiei locuiesc în regiunea transnistreană.

Ultimul recensământ, din 2004, arăta că Republica Moldova (fără regiunea transnistreană separatistă) are 3.383.332 de locuitori.

Legislaţia Republicii Moldova permite dubla şi multipla cetăţenie.

Elldor.Info

1 Comentariu

  1. ceausescu spune:

    DIN CARE 220 DE MII NUMAI PENTRU A SE PUTEA DUCE IN ALTE TARI DIN EUROPA DAR NU PENTRU A REDOBINDI O CETATENIE A TARII VECINE, DUCETIVA SI FACETI UN SONDAJ IN ITALIA SAU FRANTA SI INTREBATII PE MOLDOVENII DE ACOLO DACA EI SE SOCOT ROMANI 90% VOR DA CU CEVA IN CAP

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!