Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

OMS: Unul din trei oameni are o boală mintală. Proiect nou al ţărilor UE lângă Sighişoara

Publicat 19:24 | 10 apr. 2012 // Mapamond, Radar, România, Sănătate, Social // 1.331 vizualizări

altmarius.ning.com

O persoană din trei este afectată în prezent de o boală mintală, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Informaţia a fost anunţată de prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, cu prilejul unei conferinţe privind stigmatizarea persoanelor cu probleme mintale, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte cele mai frecvente afecţiuni, dr. Cătălina Tudose a menţionat depresia pe primul loc, demenţele pe locul II, urmate de psihoze, anxietate şi adicţii.

”Majoritatea cazurilor reprezintă depresiile şi demenţele, care înseamnă şi costuri mari”, a accentuat medicul.

Unele afecţiuni mentale se confruntă cu mai multă stigmatizare decât altele. Schizofrenia este, spre exemplu, mult mai stigmatizată decât depresia. Este de obicei ridiculizată şi determină mult mai rar compasiune”, a adăugat dr. Cătălina Tudose.

Ea s-a referit şi la lipsa serviciilor pentru persoanele cu afecţiuni psihice din afara spitalelor.

De asemenea, dr. Cătălina Tudose a menţionat că, “potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, sunt angajate, în lume, doar 10% dintre persoanele cu probleme psihice, iar în România 9,8%, dar acestea sunt date aproximative”.

Asociaţia „Aripi” a iniţiat în România “un proiect ambiţios şi unic”, “un Complex European destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală”, care-şi propune “să demonstreze talentul şi complexitatea persoanelor” cu afecţiuni psihice.

Pentru proiectul „Casă cu casă se face sat”, Asociaţia „Aripi” a primit o donaţie constând într-un teren de 3,75 hectare în apropiere de oraşul Sighişoara.

“Aici vor fi construite case din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi în total 12 clădiri româneşti şi 26 din spaţiul european”, scrie Agerpres.

Complexul destinat recuperării va fi condus şi coordonat de către persoane cu probleme de sănătate mintală. Dimensiunea socială a proiectului înseamnă locuri de muncă protejate pentru persoanele cu afecţiuni psihice, potrivit agenţiei.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!