Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sute de preoţi anglicani ameninţă că trec la catolicism

Publicat 00:11 | 04 apr. 2012 // Mapamond // 1.393 vizualizări

Peste 200 de preoţi şi credincioşi anglicani din Marea Britanie spun că vor trece la catolicism, declarându-se nemulţumiţi de intenţia Bisericii Anglicane de a le permite femeilor să devină episcope. În Anglia există aproximativ 4.000 de femei-preot, care oficiază slujbe în Biserică.

Corul Bisericii Saint James din Darlington este format din 26 de persoane.
În fiecare an, în săptămâna de dinaintea Paştelui, corul interpretează cântece religioase pentru membrii comunităţii.
O va face şi anul acesta, însă nu la Saint James, ci la Saint Anne, o Biserică Catolică aflată la câteva sute de metri depărtare.
Împreună cu ei, alţi 22 de membri ai Bisericii Anglicane se vor alătura Ordinariatului, un organism creat special de Papa Benedict al XVI-lea pentru anglicanii care vor sa treacă la catolicism.
În întreaga Anglie, în această săptămână peste 200 de preoţi şi credincioşi anglicani vor face acelaşi lucru.

Motivul? Sunt nemulţumiţi de intenţia Bisericii Anglicane de a le permite femeilor să devină episcopi.
Unul dintre argumentele celor care se opun acestei idei, este ca Iisus Hristos a fost barbat şi că şi-a ales ca apostoli numai barbaţi şi ca atare, o femeie nu poate avea autoritatea de a conduce o parohie.

Exodul către Biserica Catolică a început încă de anul trecut

În 2011, alte peste 200 de persoane s-au alăturat congregaţiei în Săptămâna Mare. Printre aceştia şi preotul anglican Simon Ellis.
„Mă simt foarte bine şi suntem foarte norocoşi să beneficiem de sprijinul familiei, al prietenilor, al catolicilor şi chiar şi al multor anglicani care au ţinut să ne spună la revedere. A fost o adevarată binecuvântare”, a spus Simon Ellis.

În luna februarie a fost organizat un sinod în care s-au discutat aceste aspecte şi au fost luate în considerare argumentele ambelor părţi. În prezent, noua legislaţie prevede ca în cazul parohiilor tradiţionaliste, femeile-episcop să poată desemna un bărbat-episcop care să le suplinească.

Cei care se opun ideii nu acceptă, însă, ca autoritatea lor să fie subordonată femeilor-episcop şi au cerut ca legea să fie modificată astfel, încât numirea bărbaţilor-episcop în parohiile tradiţionaliste să nu fie influenţată în niciun fel.
Propunerea a fost respinsă, dar votul final va avea loc în luna iulie.

În prezent, în Anglia există aproximativ 4.000 de femei-preot, care oficiază slujbe în Biserică.
Ele au cerut drepturi egale cu cele ale bărbaţilor şi au respins propunerile care vizau limitarea autorităţii femeilor-episcop:
„Să trimiţi pe cineva automat într-o parohie pentru că există obiecţii faţă de autoritatea femeilor este absurd. Aş prefera să nu mai existe femei-episcop, decât să se întâmple aşa”, a declarat la BBC una dintre femeile-preot care au participat recent la un miting pentru a susţine egalitatea între sexe în rândul episcopilor.

Dan Vasiliu
Radio România Actualităţi

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!