Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Valeriu Lazăr respinge acuzaţiile Comisiei parlamentare de anchetă

Publicat 17:35 | 06 apr. 2012 // Economie, Politică, Radar, Republica Moldova // 1.000 vizualizări

pdm.md

“Comisia parlamentară de anchetă a lansat acuzaţii nefondate, fără a se documenta suficient asupra aspectelor procedurale ale autorizării exportului de armament”, declară vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.

Valeriu Lazăr a expediat o scrisoare preşedintelui Parlamentului, Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică şi Comisiei parlamentare de anchetă în legătură cu vânzarea armamentului din dotarea Forţelor Armate, “în care argumentează că membrii Comisiei de anchetă nu s-au documentat suficient, lansând acuzaţii nefondate şi eronate la adresa sa”, se arată într-un comunicat de presă difuzat de purtătorul de cuvânt al vicepremierului.

Opinia publică este informată că “Ministerul Economiei califică drept eronate informaţiile potrivit cărora lotul de armament învechit a fost comercializat unei companii care nu deţinea certificat de utilizator final din partea Republicii Armenia”.

În altă ordine de idei, “cadrul legislativ naţional şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte nu restricţionează în nici un fel livrările internaţionale de armament în Armenia. Or, nici la momentul luării deciziei şi nici în prezent nu există un embargou în acest sens”, potrivit comunicatului de presă de la Ministerul Economiei.

Potrivit sursei, Ministerul Economiei “a propus instituţiilor abilitate şi examinarea oportunităţii de a institui, prin Hotărâre a Parlamentului, un embargou intern pentru livrarea de armament anumitor ţări, inclusiv ţări care sunt parte într-un conflict îngheţat”, sugestie căreia nu i s-a dat curs.

“Deoarece scrisoarea conţine elemente confidenţiale, aceasta nu a fost făcută publică, însă Ministerul Economiei îşi rezervă dreptul să o dea publicităţii, în partea ce nu conţine informaţii de natură confidenţială”, se arată în comunicat.

Comisia parlamentară de anchetă care a investigat comercializarea unui lot de armament din dotarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova către Armenia a constatat că tranzacţia s-a făcut cu încălcări, găsindu-i vinovaţi pe cinci demnitari de rang înalt.

Valeriu Lazăr şi Vitalie Marinuţa, învinuiţi că au admis încălcări la vânzarea armamentului

Elldor.Info

Comunicat de presă

Valeriu Lazăr: Comisia parlamentară de anchetă a lansat acuzaţii nefondate, fără a se documenta suficient asupra aspectelor procedurale ale autorizării exportului de armament

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a expediat o scrisoare preşedintelui Parlamentului, Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică şi Comisiei parlamentare de anchetă în legătură cu vânzarea armamentului din dotarea Forţelor Armate, în care argumentează că membrii Comisiei de anchetă nu s-au documentat suficient, lansând acuzaţii nefondate şi eronate la adresa sa.

Printre altele, Ministerul Economiei califică drept eronate informaţiile potrivit cărora lotul de armament învechit a fost comercializat unei companii care nu deţinea certificat de utilizator final din partea Republicii Armenia, instituţia fiind lipsită de posibilitatea de lua cunoştinţă cu proiectul raportului, respectiv de a veni cu informaţiile şi explicaţiile ce se impun.

Astfel, certificatul de utilizator final, însoţit de corespondenţa la subiect cu Ministerul Apărării din Armenia, se regăseşte în dosarul Comisiei interdepartamentale de control asupra exportului, reexportului, importului şi tranzitului de mărfuri strategice, şi a fost prezentat în cadrul audierilor parlamentare pe această temă. În consecinţă, aceste speculaţii vor rămâne pe conştiinţa celor care le-au tirajat.

Din punct de vedere legal, Comisia guvernamentală pentru comercializarea activelor Forţelor Armate poate refuza aprobarea contractului de export doar în cazul când un embargou internaţional este impus de către Naţiunile Unite asupra livrărilor de armament către un anumit teritoriu sau când un astfel de embargou este impus pe intern, printr-o hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova. Astfel, cadrul legislativ naţional şi acordurile internaţionale, la care Moldova este parte, nu restricţionează în nici un fel livrările internaţionale de armament în Armenia, or nici la momentul luării deciziei şi nici în prezent nu există nici un embargou în acest sens.

Totodată, Ministerul Economiei anunţă că a constatat anumite carenţe în legislaţia în vigoare, în special ce ţine de oportunitatea politică a unor atare livrări şi a elaborat un set de modificări legislative, menite să elimine aceste carenţe. În acest context, Ministerul Economiei a propus instituţiilor abilitate şi examinarea oportunităţii de a institui, prin Hotărâre a Parlamentului, un embargou intern pentru livrarea de armament anumitor ţări, inclusiv ţări care sunt parte într-un conflict îngheţat.

Deoarece scrisoarea conţine elemente confidenţiale, aceasta nu a fost făcută publică, însă Ministerul Economiei îşi rezervă dreptul să o dea publicităţii, în partea ce nu conţine informaţii de natură confidenţială.

06.04.2012

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!